Načítava sa

Hľadané slovo alebo výraz

Bezproblémové sušenie bielizne v interiéri? Skúste naše jednoduché triky 

Zdieľať

Nechať čerstvo vyprané oblečenie sušiť na vzduchu priamo v záhrade nie je pre každého realizovateľné. Ak bývate v malom byte, budete radi, ak sa v izbe vôbec nachádza balkón alebo pivnica. Ak nie sú k dispozícii ani tieto priestory, aby ste si vysušili bielizeň, budete si musieť chtiac-nechtiac vystačiť s obytným priestorom. Ale pozor! Tu číha na vaše oblečenie niekoľko nástrah, ktorým je vhodné sa vyhnúť. Pretože s mokrou bielizňou sa v miestnosti zvyšuje vlhkosť a s ňou aj riziko vzniku plesní . 

Vzniknuté škody môžu spôsobiť nielen vyššie náklady na sušenie, obmedzený priestor a znehodnotené prádlo, ale aj choroby.  

O to dôležitejšie je zastaviť tvorbu plesní pod novými parapetami správnym sušením bielizne v interiéri. Všetky tipy a triky vám prezradíme v tomto článku. 

Vyberte si správnu miestnosť 

Na sušenie bielizne v interiéri je ako stvorená miestnosť s teplotou okolo 20 stupňov. V nevykurovanej miestnosti alebo studenej pivničnej miestnosti vzduch len ťažko absorbuje vlhkosť, takže v najhoršom prípade ide priamo do steny.  

Pre dostatočné vetranie by malo byť k dispozícii aj okno alebo v najlepšom prípade niekoľko. Ak to tak nie je a v miestnosti nemáte nainštalovaný systém vetrania, treba nájsť alternatívne riešenia. Dočasnú nápravu môže poskytnúť ventilátor alebo môžete použiť priamo profesionálny odvlhčovač.  

Ak používate na vetranie okno, nezabudnite ho pre väčší komfort filtrácie vzduchu vybaviť pevnou sieťou proti hmyzu! 

Kúpte si sušičku  

Ak si chcete ušetriť starosti so sušením bielizne v malom byte, ideálne je, ak si zaobstaráte modernú sušičku Miele. Sušička disponuje veľkou kapacitou na sušenie množstva opranej bielizne. Nemusíte ju vešať a dokonca po sušení často ani žehliť. Kvalita látky zostáva zachovaná a váš priestor nie je vystavený vlhkosti.   

Umiestnite sušiaci stojan správne 

Pre úspešnosť sušenia bielizne v byte je rozhodujúce aj miesto, kam svoj sušiak umiestnite. Bohužiaľ, frontálne proti oknu veľa bielizne nevysušíte. Naopak: Ak vzduch zasiahne priamo veľký kus oblečenia, spomalí sa a len ťažko sa dostane k veciam bezprostredne za ním. Preto by ste mali sušiak vždy umiestniť bokom smerom k otvorenému oknu, aby prúdenie vzduchu mohlo bez prekážok prechádzať cez jednotlivé vedenia. 

Pri sušení v interiéri dbajte aj na to, aby bielizeň nebola vystavená priamemu slnečnému žiareniu . Vďaka vlhkosti vo vlhkom oblečení pôsobí UV žiarenie ako lupa. To môže viesť k vyblednutiu farby alebo nepeknému zafarbeniu látky. 

Nastavte maximálnu rýchlosť odstreďovania 

Na dokonale suché prádlo musíte myslieť už počas cyklu prania. Aby sa bielizeň v interiéri sušila šetrne a s malou vlhkosťou, môžete preto pred praním urobiť niekoľko opatrení. Zvoľte na svojej práčke program, pri ktorom sa bielizeň odstredí pri najvyššej možnej rýchlosti.  

Pretože čím menej zvyškovej vlhkosti má bielizeň po zavesení vo vnútri, tým menej vlhkosti uvoľňuje do okolia. Optimálne je 1 400 až 1 600 otáčok za minútu, ktoré sa na moderných strojoch často dajú nastaviť manuálne. Nezabudnite predtým skontrolovať, či sú odevy vhodné pre takéto vysoké rýchlosti odstreďovania. Vopred by ste si mali vytriediť košele, nohavice alebo iné jemné textílie. 

Zdroj obrázka: Pixel-Shot/Shutterstock.com