Načítava sa

Hľadané slovo alebo výraz

Ako klasické zapisovanie do diára podporuje sebarozvoj

Zdieľať

V tejto digitálnej dobe sa stali veľmi obľúbenými rôzne aplikácie a ich funkcie. Tie včas upozornia užívateľa na dôležitú schôdzku, plánovaný termín u lekára či narodeniny známych. Klasické zapisovanie do diára má však veľa výhod. Ktoré to sú a prečo je dôležité si viesť klasický papierový diár sme zhrnuli v nasledujúcom článku.  

Foto: pexels.com

Blíži sa nový rok, na ktorý túžobne všetci čakáme s nádejou, že bude iný a lepší. Naplánujte si ho spolu s našimi tipmi s papierovým diárom v ruke. Vytvorte si z diára príjemného spoločníka, ktorý bude vždy po ruke, keď vám niečo napadne.

Nový rok – nové výzvy

Okrem dôležitých termínov, ako sú narodeniny, výročia, dovolenky, oslavy, si zapíšte svoje ciele a priority v novom roku nielen v pracovnom, ale aj v osobnom živote. Ak si dávate predsavzatia, tak aj tie. Nech je diár pre vás zrkadlom toho, čo chcete dosiahnuť.

Vytvorte si tzv. to-do list na nový rok, čiže zoznam svojich snov a túžob. Malo by ísť skôr o nemateriálne veci, čo by ste chceli zažiť, kam by ste chceli ísť, čo by ste sa chceli nové naučiť, čo by ste chceli dosiahnuť. Je dôležité mať na očiach svoje sny, len tak sa môžu stať skutočnosťou.

Foto: pexels.com

Využite každú stránku v diári. Hovoríme hlavne o stránkach, označovaných ako poznámky či notes. Venujte tieto strany svojim nápadom, myšlienkam a postrehom, ktoré vám napadli, kým ste čakali na autobusovej zastávke či v čakárni u lekára. Urobte si myšlienkovú mapu, ak riešite nejakú úlohu alebo problém. Myšlienková mapa podporuje kritické myslenie a kreativitu.

Objavte svoju kreativitu vďaka metóde bullet journal

Vytvorte si vzorové zoznamy. Určite pravidelne nakupujete. Napíšte si nákupný zoznam položiek, ktoré sa vám najčastejšie opakujú. Pri tvorbe ďalších zoznamov už môžete vychádzať z vlastnej šablóny, ktorú len doplníte tovarmi podľa aktuálnych potrieb.

Urobte si zo zapisovania do diára príjemný rituál. Vyhraďte si pár minút denne čas na to, aby ste si zapísali všetko podstatné.

Špeciálny vianočný balíček pohárik + hnedý zápisník so špirálou

Nezabúdajte rekapitulovať. Všetko, čo sa vám podarilo aj čo ste nestihli. Spätná väzba je dôležitá, len tak sa viete posunúť ďalej. Rekapituláciou nielen zhodnoťte svoje termíny, úlohy, ciele, ale takisto sa aj pochváľte, čo všetko sa vám podarilo. Okrem pochvaly nezabúdajte na vďačnosť, tá nás robí šťastnejšími.

Vyberte si ten správny diár, ktorý bude vhodný pre vás. Niekomu vyhovuje mesačný, inému týždenný. Podoby sú rôzne, treba si zvoliť tú formu, ktorá najviac vystihuje vaše aktivity a plánované úlohy. Klasický diár na zaznamenávanie dôležitých termínov má jednoduchú štruktúru a formát. Motivačné diáre zvyknú byť doplnené zaujímavými citátmi a myšlienkami, ktoré vám spestria celých 365 dní v roku.

Foto: pexels.com

Výhody klasického diára

  • S papierovým diárom ste stále online, nikdy sa vám nevybije.
  • Môžete si ho prispôsobiť a personalizovať podľa seba. Zvýrazniť dôležité momenty zvýrazňovačom, nálepkami, vlastnými kresbami, washi páskou, samolepiacimi papierikmi a pod..
  • Kým dáme niečo na papier, často krát zvažujeme a premýšľame. Klasické zapisovanie do diára je ideálnym spôsobom, ako si premyslieť všetky úlohy, ktoré chceme v daný čas stihnúť a potrebujeme urobiť. Písanie takýchto poznámok nás vedie k tomu, aby sme sa sústredili len na naplánovanie úloh, ideálne bez rozptyľovania. Máme tým aj chvíľu pre seba na zváženie všetkých priorít.
  • Precvičujeme si písacie a vyjadrovacie schopnosti, ale takisto písaním dávame myšlienkam zmysel.
  • Je to účinný nástroj ako efektívne rozdeliť úlohy a budovať si svoj vlastný časový manažment.
  • Plánovanie znižuje stres.
Štítky