Načítava sa

Type to search

Recept podľa Muža v zástere: Domáce hamburgerové žemle

Viera Horňáková
Zdieľať

Hamburgery už dávno nie sú len fastfood jedlo, ale dajú sa pripraviť doma, z domácich surovín a s tým, čo máme radi. Sú skvelou pochúťkou nielen teraz počas grilovačiek, ktorá zasýti každého. Kombinácia mletého alebo iného druhu mäsa, zeleniny a dresingu hneď lepšie chutí, ak si k nej pripravíme domáce hamburgerové žemle. Vyskúšajte tento recept podľa Maja alias Muža v zástere. Keď ich raz vyskúšate, už nebude chcieť kupovať. 

Príprava domácich hamburgerových žemlí nie je náročná, treba im však dopriať dostatočný čas pri kysnutí cesta. Odmenou však budú skvelé jemné žemle, ktoré nemusíte využiť len pri grilovačke, určite ich oceníte aj ako skvelé domáce pečivo. Pre všetkých, ktorí radi kváskujú a používajú kvások pri pečení odporúčame tieto Hamburgerové žemle v kváskovej verzii podľa Muža v zástere.

Ingrediencie – Hamburgerové žemle:

hamburgerové žemle

Foto: z archívu Muža v zástere

  • 500 g hladkej múky
  • 7 g sušeného droždia alebo kocka čerstvého droždia
  • 150 ml mlieka
  • 100 ml vody
  • 2 PL medu
  • 40 g roztopeného masla
  • 2 vajcia (+1 na potretie)
  • 2 čl soli
  • čierny a biely sezam na posypanie

Postup – Hamburgerové žemle:

  • Pokiaľ použijeme čerstvé droždie, spravíme si z vlažného mlieka, medu a droždia kvások.
  • Pri použití sušeného droždia ho necháme v mlieku asi 10 minút napučať.
  • Z múky, kvásku a ostatných ingrediencií vypracujeme ručne alebo pomocou robota vláčne cesto.
  • Cesto vyklopíme na múkou posypanú pracovnú dosku a vypracujeme z neho bochník.
  • Bochník posypeme múkou, vložíme do misy, prikryjeme a necháme kysnúť na teplom mieste.
  • So sušeným droždím to trvá o niečo dlhšie.
  • Po vykysnutí cesto znovu vyklopíme na pomúčenú dosku, premiesime, vytvarujeme a necháme znovu vykysnúť. Je to kvôli jemnosti cesta, cesto po upečení nepadne a nebude v ňom tak cítiť droždie.
  • Keď chceme, môžme postup ešte raz zopakovať.
  • Vykysnuté cesto rozdelíme na 6 cca 160 g bochníčkov alebo 8 po 120 g.
  • Žemle preložíme na plech s papierom na pečenie, postriekame vodou a necháme ešte asi 30 minút kysnúť, kým zdvojnásobia objem.
  • Potrieme vajíčkom, necháme 5 minút obschnúť, znovu potrieme vajíčkom a posypeme sezamom.
  • Pečieme vo vyhriatej rúre na 180°C na horný dolný ohrev cca 25 minút do zhnednutia.

Mohlo by vás zaujímať:

Oživ svoju grilovačku, priprav si skvelý dip

 

Tags: