Načítava sa

Type to search

Ako si vybrať správne víno?

Viera Horňáková
Zdieľať

vína

Poznáte to? Stojíte pred regálom rôznych druhov vín v obchode a neviete, ktoré si vybrať. Väčšina siaha po takom, ktoré ho osloví buď obalom a etiketou alebo cenou. Dôležité je, uvedomiť si, na akú príležitosť víno kupujeme. Je iné, ak kupujeme víno ako dar niekomu, kto má rád víno, je iné, keď hľadáme víno vhodné k nejakému pripravovanému menu. Podľa čoho si vybrať? Poradíme vám.

Dobré víno je dobrý priateľ, keď s ním dokážeme zachádzať.

Citát jedného z najvýznamnejších spisovateľov a dramatikov všetkých dôb – Williama Shakespeara. Každý si tento citát môže vyložiť po svojom. Celkom určite sa však tohto tvrdenia môžeme držať aj pri výbere vhodného vína, napríklad k posedeniu s rodinou a priateľmi nad slávnostnou večerou. Ideálne párovanie vína s vybraným druhom jedla je základom úspechu dokonalého skĺbenia chutí. Podľa čoho ale vybrať to správne víno, pokiaľ pri preplnenom regáli s vínom zrovna nestojí skúsený someliér?

Počas výberu je dôležité uvedomiť si, na akú príležitosť víno kupujeme. Je rozdiel kúpiť víno „len tak na posedenie s priateľmi“, či kupovať vína k jednotlivým druhom jedla k slávnostnému stolu. Niektoré vína sa hodia k zverine, iné k rybám a úplne iné napríklad k steakom.

druh vína

Zdroj: pexels.com

Pokiaľ našim známym nie je vinár, od ktorého odoberáme víno pravidelne a máme istotu, že vínam výborne rozumie, budeme musieť vyraziť na nákup vín do supermarketu. V takomto prípade je dôležité sa zamerať na samotnú etiketu vína. Na každej etikete nájdeme veľa dôležitého: označenie výrobkovej rady, odrodu, druh vína, ročník zberu, identifikáciu pôvodu a plnenie vína, číslo šarže, údaj o obsahu cukru a alkoholu či objem samotného vína vo fľaši.

Vyberáme víno k jednotlivým druhom jedla

Ročná spotreba vína na osobu je na Slovensku 12,2 litrov na obyvateľa, 15 litrov, pokiaľ počítame iba s obyvateľmi nad 18 rokov. Priemerná predajná cena vína s DPH je na Slovensku 4,30 eur, avšak počas korona krízy v roku 2020 priemerná cena klesla na 3,70 eur s DPH. „Počas krízy sme pozorovali, že sa predalo rovnaké množstvo vína, ale priemerná predajná cena sa znížila maximálne na 3,70 eura s DPH,” hovorí riaditeľka Zväzu vinohradníkov a vinárov Slovenska Jaroslava Kaňuchová Pátková.

Vedeli ste, že? 

  • Produkcia vína sa na Slovensku pohybuje okolo 300 000 hektolitrov.
  • Za jednu fľašu Slováci minú priemerne 3,70 eur.

Základné rozdelenie

Biele víno obsahuje minimum trieslovín a preto je aj chuťovo zo všetkých druhov najjemnejšie a uhladenejšie. Biele víno sa výborne hodí k rybám, hydine, k morským plodom a syrom.

Červené víno má chuť najvýraznejšiu a najplnšiu. Po červenom víne by sme mali väčšinou siahnuť, pokiaľ pripravujeme zverinu alebo červené mäso (napríklad hovädzie).

Ružové víno je dobrou voľbou, pokiaľ pripravujeme napríklad rôzne druhy šalátov. Vďaka svojej farbe je veľmi obľúbené najmä u žien.

ružové víno

Zdroj: pexels.com

Vhodné vína, napríklad k jedlám môžeme ďalej vyberať podľa obsahu cukru

  • Suché vína majú najmenší obsah zvyškového cukru. Vyznačujú sa kyslejšou chuťou.
  • Polosuché vína obsahujú viac cukru ako suché. Nie však toľko, aby sa o nich dalo povedať, že sú „sladké“. Stále ide o kyslejšiu chuť.
  • Polosladké vína obsahujú pomerne veľa zvyškového cukru. Vyznačujú sa práve sladšou chuťou. Veľmi často ide o neskoré zbery hrozna. Typickou odrodou polosladkého vína je Chardonnay.
  • Sladké vína obsahujú najviac zvyškového cukru. Sú veľmi sladké a hodia sa prevažne k rôznym dezertom a sladkým jedlám. Veľmi často sa predávajú v menších fľašách, než ostatné druhy vín.

Rozdelenie vín na Slovensku podľa kvality

Slovenské vína môžeme rozdeliť do 3 kvalitatívnych kategórií – víno, víno s chráneným zemepisným označením a víno s chráneným označením pôvodu.

Víno – stolové víno, víno bez zemepisného označenia. Víno najnižšej kategórie, vyrába sa z hrozna s cukornatosťou 13 NM.

Chránené zemepisné označenie alebo CHZO – predstavuje strednú kategóriu vín. Zaraďujú sa sem miestne špecifické a regionálne vína. Patrí sem napríklad aj burčiak.

Chránené označenie pôvodu alebo CHOP – predstavuje najvyššiu kategóriu vín Európskej únie, ktoré podliehajú ochrane. Sú zapísané v registri chránených označení vín E-Bacchus. Pre SR podliehajú ochrane názvy – Malokarpatská, Južnoslovenská, Stredoslovenská, Nitrianska, Východoslovenská a vinohradnícka oblasť Tokaj. Synonymom CHOP špecifickým pre SR je výraz Districtus Slovakia.

Controlatus alebo DSC, D.S.C. Predstavuje najvyššiu kategóriu vín v Slovenskej republike. Do tejto kvalitatívnej kategórie zaraďujeme akostné vína a akostné vína s prívlastkom.

Prečítajte si: Spoznajte príbeh vína od vinohradu po fľašu vína 

Konzumujte vína zodpovedne.

Viac na www.zrodene.eu

O projekte „Zrodené v EÚ“

Projekt Zrodené v EÚ je informačným a edukačným projektom Agrárnej komory ČR. Cieľom projektu je informovať širokú verejnosť o kvalite produkcie potravín v štátoch Európskej únie. Projekt Zrodené v EÚ zahŕňa 5 hlavných kategórií potravín: mäso a mäsové výrobky, mlieko a mliečne výrobky, ovocie a zelenina, oleje a v neposlednom rade vína. Komunikačné aktivity sú zamerané na českých a slovenských spotrebiteľov. Projekt Zrodené v EÚ podporila finančne zo 70 % Európska únia.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *