K letným dňom jednoznačne patrí baza. Baza kvitne a všetci jej priaznivci si z jej kvetov pripravujú do zásob rôzne dobroty. Hádam najznámejší je bazový sirup, ktorý viacerým pripomína detstvo, ale takisto sa z bazy dá pripraviť bazový džem, bazový med, kvety usušiť na čaj a podobne. Pripravte si s nami dobroty z bazy. Tentokrát sme sa inšpirovali zaujímavými profilmi z instagramu.
Okrem toho, že sa z bazy dajú pripraviť rôzne recepty, baza je známa aj tým, že jej kvet má rôzne priaznivé účinky na ľudský organizmus. Medzi najznámejšie patrí:
Blogerka Monika Kóňová, známa ako @LaPetit.sk pripravuje bazový sirup už štvrtý rok z vlastnej bazy. Vyskúšala rôzne receptúry, ale skončila pri klasike. „Ak chcete experimentovať so všelijakými zdravšími cukrami, choďte do toho. Ale počítajte s tým, že trstinový, kokosový alebo iný podobný cukor výrazne zmení chuť sirupu. Ak chcete niečo zdravšie, ale stále klasickú chuť, ktorú poznáte z detstva, použite med,“ píše LaPetit.
Celý recept a prípravu bazového sirupu nájdete na jej blogu, na ktorom okrem iného má recept aj na domácu bazovú zmrzlinu či dezerty s bazovým sirupom.
Ako dobre vieme, pri takýchto výrobkoch je dôležité aj správne skladovanie, aby nám vydržali, čo najdlhšie. LaPetit necháva pripravený bazový sirup zabalený v deke alebo v uteráku úplne vychladnúť. Skladuje na tmavom mieste, ideálne v komore a po otvorení ho skladuje v chladničke.
Bazový sirup si viete pripraviť aj v kombinácii napríklad s mätou alebo medovkou, či využiť sezónu jahôd. Fantázii sa medze nekladú.
Šikovná Aňa, ktorá miluje tvoriť a jej profil je studnicou nápadov na kreatívnu tvorbu sa, ako sama píše, rada hrabká v zemi a trávi čas v kuchyni. Inšpirovala nás tipom na bazový med, na ktorý potrebujete:
Bazové kvety treba opláchnuť, obrať z hrubých stoniek a namočiť na 24 hodín do studenej vody. Pridáme šťavu z 3 citrónov. Odložíme na chladné miesto. Na druhý deň zlejeme výluh do hrnca cez plátno alebo husté sitko, pridáme cukor a varíme za občasného miešania na miernom ohni, kým nedosiahneme „ťahavú“ konzistenciu medu. Potom už len nalejeme do pohárov a ešte horúce zavrieme viečkom. Pokiaľ by sa tvorila pri varení pena, tak ju zbierame.
Ak by ste chceli vyskúšať, na jej profile @p.o.o.t.v.o.r.i.m vo výbere RECEPTY nájdete dokonca recept na bazovú tortu.
Robievate aj vy niečo z bazy? Pochváľte sa nám komentárom pod príspevkom. Radi sa inšpirujeme.