Načítava sa

Type to search

Čas zavárania sa pomaly blíži. Upracte si špajzu skôr ako ju znova naplníte!

REDAKCIA
Zdieľať

Končiaca jar je obdobím keď sú pôvodné zásoby zaváranín takmer minuté a na výrobu nových ešte zostáva nejaký ten čas. Ak sa vám preto vypratali zásoby zo špajze, teraz je ten správny čas zrealizovať reorganizáciu, pridať ďalšie úložné priestory alebo len jednoducho upratať to, čo v komore ešte zostalo.  

Ako na to? 

Vytiahnite zvyšky zásob aj iné uskladnené veci 

Predtým než začnete čokoľvek upratovať, je vhodné priestor čo najviac vypratať, aby ste sa mali kde hýbať. Zostatok zaváranín si preto naložte do boxu alebo krabice. Ak ste tak doteraz neurobili, olepte ich rokom výroby, aby sa vám nepomiešali s novými kusmi.  

Z políc tiež vyberte všetky cestoviny a trvanlivé potraviny. Budete tak mať konečne priestor prekontrolovať dátumy spotreby.  

Špajza často slúži nielen ako sklad pre potraviny, ale aj ako odkladacie miesto pre sezónne veci. Ak je to tak aj u vás, pri sezónnom upratovaní, je vhodné aspoň na chvíľu vybrať aj všetky ostatné uskladnené veci. Možno zistíte, že detské lyžiarky spred 5 rokov už sú vám na nič a iba zbytočne zaberajú toľko potrebný priestor. 

Zväčšite úložné priestory 

Úložných a odkladacích priestorov nie je nikdy dosť. Preto ak vám vyvstáva prázdny kút, pridajte nový regál. Ak je priestoru málo, pokojne môžete nadstaviť už existujúce regály, kľudne až po strop. Pri výbere sa zamerajte na špeciálne regály určené do špajze. Regál do špajze nemusí mať nosnosť na pneumatiky, ale je iste potrebné aby vydržal náklad ťažkých zaváranín.   

Pokiaľ v špajze skladujete aj sezónne veci, je potrebné rátať aj s nimi. Regály sa vyrábajú v rôznych šírkach, hĺbkach aj výškach, a preto ich napasujete naozaj kamkoľvek. Odolné kovové varianty regálov vydržia slúžiť dlhé roky. Pred kúpou si však nezabudnite priestor riadne zmerať a prirátať aj šírku konštrukcie.  

regál do špajze

Ukladajte a uskladňujte systematicky 

Ak budete mať zaváraniny, potraviny i veci uložené v špajze systematicky, ušetríte tak kopec času, ktorý by ste strávili hľadaním. Zaváraniny je vhodné uložiť do nižších políc kovových regálov, aby ste ich pri vyberaní nezhodili a nerozbili. Takisto je vhodné ich ukladať systémom najstaršie vpredu. Predídete tak skazeniu vášho výtvoru.  

Trvanlivé potraviny si v regáli takisto uložte podľa dátumu spotreby. To, že sú trvanlivé ešte neznamená, že vydržia naveky. Otvorené police kovových regálov od Majster Regál vám celý systém sprehľadnia.  

Uskladňované veci je vhodné poskladať aj do boxov, ktoré si môžete olepiť názvami alebo označeniami sezóny, v ktorej sa používajú. Ak ide o väčšie veci, pokojne si na regál nalepte štítky s označeniami.  

Dbajte na komfort i bezpečnosť 

Pri uskladňovaní vecí v špajze je potrebné myslieť aj na ich vyberanie. Preto sa snažte veci uložiť nielen pohodlne, ale aj bezpečne. Pri skladovaní v regáloch platí pravidlo, že najťažšie veci je potrebné uložiť na spodok regála a na vrchné police je vhodné umiestniť veci, ktoré vás pri neobratnom zaobchádzaní či vypadnutí nezrania. Zaváraniny si uložte pod úroveň očí, aby ste presne vedeli, kde čo je a nemuseli ich krkolomne dočahovať.   

Pekne a dobre uprataná špajza s kovovými regálmi je snom každej gazdinky. Už ste sa preto rozhodli kedy do toho pôjdete? 

 

Zdroj obrázkov: www.majster-regal.sk 

Zanechať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená. Povinné polia sú označené*

31 + = 37