Nadýchané, krásne mäkučké a maslom prevoňané lúpačky posypané makom. Určite sa vám hneď vybavia spomienky z detstva, ako nám babičky na raňajky pripravovali voňavé pečivo natreté maslom a domácim lekvárom. K tomu už len hrnček teplého kakaa a dokonalé raňajky boli na svete. Ak vo vás lúpačky vyvolali spomienky, neváhajte si ich pripraviť z poctivého domáceho cesta. Ak ich raz upečiete, viackrát ich už v obchode nekúpite.
Ako prvé si pripravíme kvások. Vlažné mlieko zmiešame s lyžičkou cukru a droždím. Necháme odpočívať asi 10 minút. V mise zmiešame preosiatu múku, zbytok cukru, rozpustené maslo, vajce, vanilkový cukor a štipku soli. Vypracujeme vláčne cesto. Ak je konzistencia trochu suchšia, môžeme pridať pár lyžíc vlažného mlieka. Cesto prikryjeme utierkou a necháme kysnúť na teplom mieste 60 až 90 minút.
Vykysnuté cesto prepracujeme na pracovnej doske a rozdelíme asi na 10 – 12 častí. Každú časť vyvaľkáme na kruh a zrolujeme do rožka. Poukladáme na plech s papierom a necháme ďalších 20-30minút kysnúť. Pred pečením potrieme vajíčkom, posypeme makom a pečieme vo vyhriatej rúre na 180° do zlatohneda 20 minút.