Načítava sa

Type to search

Domáce makové lúpačky – recept, ktorý vás vráti do detstva

Iveta Pjatriková
Zdieľať

Nadýchané, krásne mäkučké a maslom prevoňané lúpačky posypané makom. Určite sa vám hneď vybavia spomienky z detstva, ako nám babičky na raňajky pripravovali voňavé pečivo natreté maslom a domácim lekvárom. K tomu už len hrnček teplého kakaa a dokonalé raňajky boli na svete. Ak vo vás lúpačky vyvolali spomienky, neváhajte si ich pripraviť z poctivého domáceho cesta. Ak ich raz upečiete, viackrát ich už v obchode nekúpite.

Na prípravu lúpačiek budete potrebovať :

  • 300g hladkej múky
  • 300g polohrubej múky
  • 270ml vlažného mlieka
  • 120g kryštálového cukru
  • 70g rozpusteného masla
  • 1 vajce
  • 1 vanilkový cukor
  • kocka droždia
  • štipka soli

Postup

Ako prvé si pripravíme kvások. Vlažné mlieko zmiešame s lyžičkou cukru a droždím. Necháme odpočívať asi 10 minút.  V mise zmiešame preosiatu múku, zbytok cukru, rozpustené maslo, vajce, vanilkový cukor a štipku soli. Vypracujeme vláčne cesto. Ak je konzistencia trochu suchšia, môžeme  pridať pár lyžíc vlažného mlieka. Cesto prikryjeme utierkou a necháme kysnúť na teplom mieste 60 až 90 minút.

Vykysnuté cesto prepracujeme na pracovnej doske a rozdelíme asi na 10 – 12 častí. Každú časť vyvaľkáme na kruh a zrolujeme do rožka. Poukladáme na plech s papierom a necháme ďalších 20-30minút kysnúť. Pred pečením potrieme vajíčkom, posypeme makom a pečieme vo vyhriatej rúre na 180° do zlatohneda 20 minút.

Tags:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *