Príjemný letný vánok, slnko dopadajúce na našu tvár, nohy vyložené na stoličke. Toto ideáne letné počasie je často sprevádzané grilovačkami a opakačkami v kruhu priateľov či rodiny. Ale ako zaistiť, aby sme nepribrali? prípadne siahli po zdravšej kombinácii jedál? Zaručené triky a zásady, ktorými sa treba riadiť nám prezradila odborníčka na vedeckú výživu a certifikovaná výživová poradkyňa NUTRI FOOD PLAN Ing. Miriam Varšová.
V horúčavách je dôležité dodržiavať hlavne hygienu pri výrobe potravín. Kde sa s nimi najčastejšie stretávame?
Nakoľko leto je obdobím dovoleniek, počas ktorých ľudia cestujú do južných prímorských a exotických destinácií, je dôležité z hľadiska prevencie ochorení z potravín dodržiavať určité zásady.
Medzi hlavné zásady patrí:
vyhýbať sa (aspoň spočiatku) surovej zelenine, šalátom a ovociu, ktoré sa nedá olúpať- jesť len ovocie a zeleninu v šupke a po očistení a umytí,
používať na pitie len pitnú vodu, nepiť vodu z iných zdrojov (zistiť si pred vycestovaním, či je v danej krajine pitná voda z vodovodu, pokiaľ nie, nepoužívať ju na pitie, varenie, ani na umývanie zubov a používať na tieto účely len balenú pitnú vodu),
ľad do nápojov používať len ak je istota, z akej vody je vyrobený,
nekonzumovať pokrmy mäsové, vaječné nedostatočne tepelne upravené a skladované pri správnych teplotách,
neodporúča sa konzumovať jedlá príliš odlišné od našej stravy, pretože sa môžu vyskytnúť tráviace ťažkosti,
neodporúča sa konzumovať jedlá pripravované na miestnych trhoviskách, vývarovniach, nakoľko úroveň hygieny prípravy pokrmov býva nižšia.
A čo také grilovačky, čoho by sme sa mali vyvarovať?
V poslednom období stále počúvame, aké je grilované jedlo škodlivé. Ak však dodržíme určité postupy, grilovať môžeme aj zdravo a bez negatívnych dôsledkov na náš zdravotný stav. Každé grilovanie je zdravé, pokiaľ sa budeme držať toho, že grilovať sa majú len dobré a kvalitné suroviny a hlavne na kvalitnom grile. Základom je kvalitný gril, ak na grile len grilujete a neopekáte, je dôležité mať na ňom poklop. Gril totiž nikdy nesmie horieť.
Na grilovanie používajte špeciálne tácky na gril – zabránite tak stekaniu tuku do ohňa a spätnému uvoľňovaniu škodlivých látok späť do pokrmu tuk sa pri vyšších teplotách pri grilovaní veľmi rýchlo prepaľuje a vznikajú tak karcinogénny akroleín. Priebežne kontrolujte, či sa jedlo nepripaľuje a či je dostatočne prepečené zo všetkých strán
grilovať by sme mali pri nižšej teplote a krátko
Základom sú vhodné a kvalitné suroviny. Nakrájať by ste ich mali na väčšie kúsky, aby ostali pekne šťavnaté a chutné.
vyberáme si kvalitné druhy mäsa, negrilujeme mrazené mäsá, tie uprednostňujeme pred menej zdravými klobáskami, vyvarujeme sa príprave nekvalitných údenín s nižším podielom mäsa.
ak používame marinádu, pripravíme si ju doma a bez soli (napr. olivový olej, cesnak, kurkuma, čierne korenie, mletá rasca a i.), nekupujte hotové marinády alebo všelijaké dopredu pripravené zmesi.
používame bylinky(najlepšie čerstvé) buď do šalátov, ktoré budeme servírovať k mäsu alebo priamo po grilovaní – mäsko/ryby/zeleninu bylinkami posypeme (rozmarín, petržlenová vňaťka, oregano, estragón, tymián, bazalka, šalvia, pažítka, koriander, vňaťka mladej cibuľky a i.)
pri grilovaní už mäso nepotierame marinádou,
mäso solíme až po ugrilovaní, aby nestratilo svoju šťavnatosť,
ku grilovanému mäsku si vždy pridáme množstvo zeleniny, ktorá je čerstvá, napr. v podobe rôznych druhov šalátov, či grilovaná. Grilovať možno prakticky akúkoľvek zeleninu, záleží len na tom ako. Môže to byť napríklad cuketa alebo paprika, kukurica, šampiňóny a pod. Zeleninu uprednostníme pred pečivom, či chlebíkom.
dresing si taktiež pripravujeme doma(biely jogurt, kyslá smotana, quacamole, môžete ochutiť soľou, rôznymi koreninami, cesnakom, či bylinkami).
ako dezert vieme ponúknuť napríklad grilovaný ananás, ktorý dozdobíme ochutenou kyslou smotanou a posypeme kokosom, či orieškami, alebo semienkami, alebo sa osviežime ovocným šalátom, či ovocným sorbetom.
v neposlednom rade myslime na striedmosť v konzumácii, aby nedošlo k prejedeniu sa.
Ku grilovačkám patrí aj nejaké to pivko, či populárne ochutené pivá, ako je to s týmito nápojmi, odporúčate?
Pivo má nielen diuretické, teda močopudné účinky, laxatívne a sedatívne účinky, ale pripisujú sa mu aj priaznivé účinky na kardiovaskulárny systém. Pivo ako je známe obsahuje komplex vitamínov skupiny B, je bohaté na kyselinu listovú a ďalšie množstvo antioxidantov. Pitím piva telo prijíma minerálne látky, vitamíny aminokyseliny. Netreba však zabúdať, že tieto zdravotné benefity možno od piva očakávať, iba keď ho konzumujeme s mierou a samozrejme s ohľadom na individuálne odlišnosti. Pivo obsahuje alkohol a samozrejme vo vyšších dávkach tlmí centrálnu nervovú sústavu. Pivo však nemôžeme zaradzovať ako vhodnú tekutinu do pitného režimu s prihliadnutím na jeho vysokú energetickú hodnotu, diuretické účinky a obsah alkoholu.