Lievance sú obľúbeným múčnikom. Niekto ich pripravuje z ľahkého a nadýchaného cesta, niekto používa pri ich príprave kvások, niektorí ich robia vo fit verzii z ovsených vločiek. Veľmi obľúbenými sú aj lievance pripravené z tvarohu či jogurtu. Receptúr a spôsobov, ako pripraviť lievance je niekoľko. Ani tí, ktorí majú rôzne potravinové intolerancie, nemusia zúfať. Dajú sa pripraviť v bezlaktózovej či bezlepkovej verzii. Chutia tak na sladko, ako aj na slano. Lievance sa tešia veľkej obľube v Amerike, Francúzsku aj v Nemecku. V každej krajine sú pripravované a servírované inak. Poznáte ich japonskú verziu, tzv. dorayaki ? Pripravte si ich podľa šikovného Mariána alias Muža v zástere.
Dorayaki je tradičný japonský dezert. Vyzerajú ako hrubšie palacinky alebo lievance. Pravé dorayaki sú plnené
sladkou pastou z červených fazúľ. Naplniť ich však môžete čímkoľvek. Marián, známy ako Muž v zástere, ich plnil nutellou, ale môžete použiť aj zdravšiu verziu orieškovej nátierky alebo inú plnku.
Na dorayaki (lievance) budete potrebovať:
(na cca 14 kusov)
- 4 vajíčka
- 70 g cukru
- 1 PL medu
- vanilka alebo vanilkový extrakt
- 180 g hladkej múky
- 2 čl prášku do pečiva
- 20 g vody
- štipka soli
Postup:
-
- V miske rozmiešame metličkou do peny vajíčka s cukrom, medom a vanilkou. Pridáme preosiatu múku s kypriacim práškom a soľou a vymiešame hladké cesto.
- Nakoniec do neho prilejeme vodu a metličkou vyšľaháme hladké poloriedke cesto. Necháme ho 15 minút odležať.
- Palacinkáreň si zohrejeme na strednú teplotu. Na suchú panvicu do stredu nalejeme naberačkou cesto a pečieme asi 30 sekúnd na strednom teple.
- Potom obracačkou prevrátime a z druhej strany pečieme asi 20 sekúnd do zhnednutia. Tie časy a strednú teplotu treba dodržať, aby sa stihli prepiecť, ale aby nezhoreli. Ide to naozaj rýchlo, tak ich určite pečte po jednom.
- Treba si to ale samozrejme prispôsobiť svojej varnej doske a panvici. Na prvom lievanci si to vyskúšajte .
- Lievance nechajte pred plnením aspoň trochu vychladnúť, aby sa nutella hneď netopila. Do stredu jedného lievanca dajte hrubú vrstvu nátierky, prikryte druhým lievancom a prstami zlepte a stlačte dokopy okraje po celom obvode. Okraje sú jemne lepkavé, takže by mali pekne spolu držať.
Pozrite si video postup pri tvorbe cesta:
Ako pripravujete lievance u vás doma? Podeľte sa s nami s vašimi tipmi a nechajte nám komentár. Radi vás prezdieľame.
Zdroj: Marián Myjavec, FB: @Muž v zástere