Čo by to bolo za vianočné pečenie bez medovníkov? Chuť a vôňa medovníkov je tak výnimočná, že ich nemôžeme vynechať ani v rámci vianočného špeciálu s Majom. Ak ste aj vy rovnako naladení, pripravte si všetky suroviny a poďte sa s nami pustiť do ďalšieho skvelého receptu od Maja. 

Skúšali ste niekedy z medovníkového cesta pripraviť niečo iné ako len klasické medovníčky? Majo alias Muž v zástere si pre vás vymyslel skvelý nápad, ktorý môžete doma vyskúšať aj so svojimi deťmi a premeniť tak vianočné pečenie na zábavu. Vyskúšajte medovníkové sobíky z klasického medovníkového cesta. Pre tých, ktorí máte radšej klasiku nevadí, pokojne si vyrobte medovníčky tak, ako ich máte radi vy. Je to len na vás.
Na medovníkové sobíky budeme potrebovať:
(Základný recept na medovníkové cesto)
- 2 vajíčka + 1 na potretie
 
- 400 g hladkej múky 00
 
- 120 g práškového cukru
 
- 50 g masla
 
- 100 g medu
 
- 1 čl sódy bikarbóny
 
- 1 čl kakaa
 
- 2 čl perníkového korenia
 
Na zdobenie si pripravte:
- slané praclíky
 
- čokoládovú polevu alebo čokoládovo-orieškovú nátierku
 
- lentilky
 
- bielková poleva alebo hotová biela zdobiaca pasta
 
		
		
			- 
				
			 
				- 
				Majove medovníkové sobíky vyzerajú rozkošne 🙂
				
 
			- 
				
			 
				- 
				Akoby im vdýchol život 🙂
				
 
		 
Postup:
- Cesto je najlepšie zamiesiť aspoň deň vopred, aby odležalo.
 
- Vajíčka s cukrom vyšľaháme do bielej peny. Trvá to niekoľko minút.
 
- Pridáme k nim med, rozpustené maslo a múku zmiešanú s ostatnými ingredienciami.
 
- Vymiesime tuhšie jemné cesto.
 
- Hotové cesto zabalíme do fólie a necháme odpočívať najlepšie aspoň do druhého dňa v chladničke.
 
- Cesto vyvaľkáme na múkou posypanej doske na hrúbku asi 4mm.
 
- Z cesta vykrajujeme kolieska alebo oválne tvary, ktoré budú slúžiť ako hlava sobíka a potom malé kolieska, ktoré budú nos.
 
- Spravíme si toľko kúskov, koľko budeme chcieť ozdobiť sobíkov.
 
- Z ostatného cesta si môžeme povykrajovať klasické vianočné tvary, napríklad hviezdičky, zvončeky a podobne.
 
- Medovníky pred pečením potrieme rozšľahaným vajíčkom.
 
- Keď chceme, aby boli medovníky ešte viac lesklé, potrieme ich ešte raz hneď po dopečení, kým sú ešte horúce.
 
- Medovníky pečieme vo vyhriatej rúre na 190°C na horný a dolný ohrev cca 9-10 minút.
 
- Vychladnuté medovníky zdobíme podľa fantázie alebo do tvaru sobíkov.
 
Pozrite si záber zo zdobenia sobíkov:
Pozrite si aj celé LIVE s Majom, ako piekol a pripravoval medovníkové sobíky v priamom prenose.
Veselé sviatočné pečenie vám praje Majo!
Zapojte sa teraz do súťaže, ktorá prebieha aktuálne na Majovom FB profile. Vyhrať môžete nákupnú poukážku v TESCO, s ktorou si môžete nakúpiť všetky potrebné suroviny na pečenie vianočných dobrôt. 
Foto, video: archív M.M.