Čo by to bolo za vianočné pečenie bez medovníkov? Chuť a vôňa medovníkov je tak výnimočná, že ich nemôžeme vynechať ani v rámci vianočného špeciálu s Majom. Ak ste aj vy rovnako naladení, pripravte si všetky suroviny a poďte sa s nami pustiť do ďalšieho skvelého receptu od Maja.
Skúšali ste niekedy z medovníkového cesta pripraviť niečo iné ako len klasické medovníčky? Majo alias Muž v zástere si pre vás vymyslel skvelý nápad, ktorý môžete doma vyskúšať aj so svojimi deťmi a premeniť tak vianočné pečenie na zábavu. Vyskúšajte medovníkové sobíky z klasického medovníkového cesta. Pre tých, ktorí máte radšej klasiku nevadí, pokojne si vyrobte medovníčky tak, ako ich máte radi vy. Je to len na vás.
Na medovníkové sobíky budeme potrebovať:
(Základný recept na medovníkové cesto)
- 2 vajíčka + 1 na potretie
- 400 g hladkej múky 00
- 120 g práškového cukru
- 50 g masla
- 100 g medu
- 1 čl sódy bikarbóny
- 1 čl kakaa
- 2 čl perníkového korenia
Na zdobenie si pripravte:
- slané praclíky
- čokoládovú polevu alebo čokoládovo-orieškovú nátierku
- lentilky
- bielková poleva alebo hotová biela zdobiaca pasta
-
-
Majove medovníkové sobíky vyzerajú rozkošne 🙂
-
-
Akoby im vdýchol život 🙂
Postup:
- Cesto je najlepšie zamiesiť aspoň deň vopred, aby odležalo.
- Vajíčka s cukrom vyšľaháme do bielej peny. Trvá to niekoľko minút.
- Pridáme k nim med, rozpustené maslo a múku zmiešanú s ostatnými ingredienciami.
- Vymiesime tuhšie jemné cesto.
- Hotové cesto zabalíme do fólie a necháme odpočívať najlepšie aspoň do druhého dňa v chladničke.
- Cesto vyvaľkáme na múkou posypanej doske na hrúbku asi 4mm.
- Z cesta vykrajujeme kolieska alebo oválne tvary, ktoré budú slúžiť ako hlava sobíka a potom malé kolieska, ktoré budú nos.
- Spravíme si toľko kúskov, koľko budeme chcieť ozdobiť sobíkov.
- Z ostatného cesta si môžeme povykrajovať klasické vianočné tvary, napríklad hviezdičky, zvončeky a podobne.
- Medovníky pred pečením potrieme rozšľahaným vajíčkom.
- Keď chceme, aby boli medovníky ešte viac lesklé, potrieme ich ešte raz hneď po dopečení, kým sú ešte horúce.
- Medovníky pečieme vo vyhriatej rúre na 190°C na horný a dolný ohrev cca 9-10 minút.
- Vychladnuté medovníky zdobíme podľa fantázie alebo do tvaru sobíkov.
Pozrite si záber zo zdobenia sobíkov:
Pozrite si aj celé LIVE s Majom, ako piekol a pripravoval medovníkové sobíky v priamom prenose.
Veselé sviatočné pečenie vám praje Majo!
Zapojte sa teraz do súťaže, ktorá prebieha aktuálne na Majovom FB profile. Vyhrať môžete nákupnú poukážku v TESCO, s ktorou si môžete nakúpiť všetky potrebné suroviny na pečenie vianočných dobrôt.
Foto, video: archív M.M.