Mnoho ľudí si na raňajky dáva pečivo so šunkou, syrom, zeleninou alebo vajíčkom. Väčšinou si pečivo zadovážime priamo v obchode a hotové už len dáme na stôl a doladíme podľa chuti s tým, čo máme radi. Skúšali ste však pripraviť si doma vlastné pečivo? Marián alias Muž v zástere si do tohto raňajkového špeciálu pripravil tip na raňajkové žemle. Piekol, skúšal, pátral a nakoniec sa mu podarili jeho vytúžené „McMuffins“.
„Raňajkové žemle alebo „McMuffins“ je tak iné a špecifické pečivo, že sa nedá k ničomu prirovnať. Tí, čo ho poznajú, mi musia dať za pravdu. Ale nakoniec sa podarilo a prekonalo to moje očakávanie. Sú veľmi mäkké vo vnútri a neopísateľne chrumkavé na povrchu,“ hovorí Majo. A tu je jeho skvelý recept. Ak by ste chceli vyskúšať kváskovú verziu, recept na kváskové raňajkové žemle nájdete tu.
Suroviny na raňajkové žemle:
- 100g vody
- 220g mlieka
- 250g hladkej múky 00
- 200g hladkej špaldovej múky
- 7g sušeného droždia
- 1čl sódy bikarbóny
- 2čl soli
- detská krupica – tá je tu naozaj dôležitá
Postup:
- Múku, droždie, sódu bikarbónu a soľ zmiešame.
- Pridáme mlieko s vodou a vymiesime hladké cesto.
- Cesto posypeme múkou a necháme vykysnúť cca 1 hodinu.
- Ak máme čas, tak cesto znovu premiesime a necháme ešte raz vykysnúť.
- Po vykysnutí cesto rozvaľkáme na krupicou posypanej doske na hrúbku asi 2 cm.
- Vrch takisto posypeme krupicou.
- Cesto vykrajujeme väčším okrúhlym vykrajovátkom alebo pohárom s priemerom 8-10cm.
- Malo by nám vyjsť asi 8 kusov.
- Vykrojené žemle preložíme na krupicou posypaný plech, prikryjeme utierkou a necháme kysnúť ešte pol hodinu.
- Vykysnuté žemle opekáme na suchej veľkej panvici na slabom ohni, na indukcii na menej ako polovičnom stupni, asi 8 minút z jednej a potom 8 minút z druhej strany.
- Panvicu môžeme prikryť pokrievkou. Potom sa čas môže skrátiť.
- Žemle je potrebné pri pečení kontrolovať.
- Po upečení rozkrojené žemličky plníme čím len chceme.
„Keďže sú raňajkové, ja ich najviac milujem s opraženou slaninkou, volským okom, plátkom syra a čerstvou zeleninou,“ dodáva Majo.
Pečiete nejaké vlastné pečivo doma? Ak áno, aké? Napíšte nám do komentára.
Foto: archív M.M.