Načítava sa

Hľadané slovo alebo výraz

Sladké letné spomienky je možné vytvoriť úplne jednoducho

Zdieľať

Jahody zo záhradky, čučoriedky, ktoré sme našli na výlete lesom, alebo dokonale šťavnaté marhule a broskyne zo starého sadu. Tiež vám toto ovocie pripomína bezstarostné letné dni plné sviežej chuti? Vďaka produktom na želírovanie Dr. Oetker si jeho chuť budete môcť vychutnať po celý rok.

Džemy sa skvele hodia nielen na prípravu sladkých raňajok alebo na pečenie. Sú predovšetkým ideálnym spôsobom, ako si môžeme aj v zimnom období uchovať chuť letného ovocia, ktorá nás aspoň na chvíľku prenesie späť do leta. Tvorba džemov je navyše naozaj jednoduchá.

Nasledovať môžete tradičné recepty našich babičiek, ktoré pripravovali džemy v pomere cukru a ovocia 1 : 1 alebo vyskúšajte želírovanie s menším obsahom cukru a kalórií podľa súčasných trendov. Či už sa rozhodnete pre jeden alebo druhý spôsob, s produktmi na želírovanie Dr. Oetker hravo zvládnete oba varianty.

Základom každého zavárania zostáva pektín. Skvele sa hodí Pektín Dr. Oetker, ktorý je navyše vegánsky a spracujete s ním až 2 kg ovocia. Ďalšou nevyhnutnou položkou je cukor. Jeho výber je len na vás. Zvoliť môžete repný, trstinový alebo hnedý, na varenie džemov sa skvele hodia všetky. Pokiaľ si však neviete dať rady s jeho
množstvom, mrknite na Zaváraciu kalkulačku.

Vyšperkovaný jahodový džem

Recepty na domáce džemy sa často v rodinách odovzdávajú z generácie na generáciu. Nebojte sa dať priestor svojej fantázii a trochu ich poupraviť podľa seba a pridať trebárs viac ovocia. So Želírovacím cukrom so stéviou 3 : 1 ho v džeme môže byť až 75 %. Chuť ovocia tiež skvele doplnia rôzne korenia alebo nejaká extravagantná surovina, ako chilli, prípadne prosecco.

Želírovací cukor so stéviou Dr. Oetker 3 : 1 sa skvele hodí na prípravu jahodového džemu s vanilkou. Okrem neho si teda ešte pripravte Vanilkový struk Bourbon Dr. Oetker a začnite tým, že si vo veľkom hrnci rozmixujete 1 kg jahôd. Potom pridajte rozrezaný vanilkový struk a želírovací cukor so stéviou a všetko dobre premiešajte.

Nezabúdajte zmes dôkladne miešať aj po tom, ako ju privediete do varu. Džem by sa mal variť minimálne 5 minút. Jeho hustotu môžete skontrolovať kvapnutím zmesi na tanierik. Ak je po vychladnutí tuhá, máte hotovo. Potom stačí len preliať do pohárov a obrátiť ich hore dnom.

Jahody s proseccom v skle

Chcete skúsiť niečo netradičné a priateľov na grilovačke prekvapiť syrom so špecifickým džemom? Na prípravu originálneho jahodového džemu budete potrebovať

  • 1 kg ovocia,
  • 1 balíček Gelfix Extra 2 : 1 Dr. Oetker,
  • 500 g cukru
  • a 150 ml prosecca.

Umyté jahody nakrájame na menšie kúsky. Asi 3/4 pridáme do hrnca a pomocou tyčového mixéra urobíme pyré, do ktorého následne zamiešame zvyšné kúsky jahôd. Následne príde na rad Gelfix, ktorý zmiešame s dvoma polievkovými lyžicami cukru a pridáme do zmesi. Za stáleho miešania privedieme do varu a pridáme zvyšný cukor a prosecco. Zmes znovu privedieme do varu a necháme minimálne 5 minút bublať.

Hustotu kontrolujeme rovnako ako v prípade višní. Pokiaľ ste s hustotou džemu spokojní, stačí ihneď naplniť pripravené poháre až po okraj. Poháre po uzavretí otočte hore dnom a nechajte asi 5 minút odpočívať.

Viac chutných receptov nájdete na webe: Naše recepty

Skúste letné džemy s nižším obsahom cukru

Džemy sú skvelým spôsobom, ako sa počas celého roka vrátiť aspoň na chvíľu do letných dní plných slnka a chuti šťavnatého ovocia. Vďaka širokému sortimentu produktov Dr. Oetker zvládnete prípravu vašich obľúbených džemov
počas chvíľky.

Kúzlo domácich džemov poznali už naše prababičky, ktoré si vďaka tomu uchovávali aspoň časť letného ovocia na zimu. Takto zakonzervované ovocie môžete využiť počas celého roka, obzvlášť pri sladkom pečení alebo príprave sladkých raňajok. Pri samotnej príprave džemov sa môžete inšpirovať tradičnými receptami – teda, že na jeden diel ovocia pripadá jeden diel cukru. Ak však dávate prednosť súčasným trendom, množstvo cukru potrebného na želírovanie možno jednoducho znížiť bez toho, aby ste sa pripravili o sladkú chuť a správnu konzistenciu džemu. Nech už teda u vás doma zvíťazí akákoľvek možnosť, s produktmi Dr. Oetker zvládnete obe.

Základom každého zavárania zostáva pektín. Skvele sa hodí Pektín Dr. Oetker, ktorý je navyše vegánsky a spracujete s ním až 2 kg ovocia. Podľa zrelosti ovocia môžete k pektínu pridať cukor podľa vlastnej preferencie – repný, trstinový či hnedý. Vďaka tomu bude príprava džemu naozaj jednoduchá a zvládne ju aj začiatočník. Pokiaľ si
neviete dať rady s pomermi, poradí vám Zaváracia kalkulačka.

Zmes záhrady a lesa

V džemoch môžeme často spojiť naše najobľúbenejšie ovocné chute. Kombinovať sa v nich dajú aj dva oddelené svety, napríklad les a záhrada. Na taký džem budete potrebovať

  • 1 kilogram odstopkovaných ríbezlí,
  • 500 g čučoriedok
  • a 1 balenie Želírovacieho cukru Super 3 : 1 Dr. Oetker.

Očistené ovocie vložte do veľkého hrnca a dobre premiešajte so želírovacím cukrom. Za stáleho miešania zmes následne priveďte do varu a varte dôkladne po dobu minimálne 5 minút. Výsledný džem ihneď naplňte do pripravených pohárov. Následne uzavrite a nechajte pár minút odpočívať hore dnom.

Kúzlo kyseliny citrónovej

Nemenej dôležitým pomocníkom pri zaváraní je Kyselina citrónová Dr. Oetker, ktorá podporuje želírovací proces, zvýrazňuje chuť ovocia a predlžuje trvanlivosť džemu. Skvelá je tiež pri príprave vrstveného džemu s kúskami černíc a nektáriniek, ktorým vylepšíte každý chlieb alebo čerstvé lievance.

Na černicový džem budete potrebovať:

  • 500 g černíc,
  • 0,5 balenia Kyselina citrónová Dr. Oetker 20 g,
  • 0,5 balenia Želírovací cukor Extra 2 : 1 Dr. Oetker.

Na nektárinkový džem ďalej potrebujete:

  • 450 g ošúpaných a odkôstkovaných nektáriniek,
  • šťavu z 1/2 citróna, 0,5 balenia Kyselina citrónová Dr. Oetker 20 g
  • a 0,5 balenia Želírovací cukor Extra 2 : 1 Dr. Oetker.

Na prípravu černicového džemu vložíme do hrnca celé černice, kyselinu a ½ balíčka želírovacieho cukru a dobre premiešame.

Za stáleho miešania privedieme do varu a povaríme 5 minút. Odoberieme prípadnú penu, vykonáme skúšku tuhnutia a džemomnaplníme poháre do polovice. Necháme 35 minút chladnúť. Na prípravu nektárinkového džemu nakrájame nektárinky na kúsky spolu s citrónovou šťavou, kyselinou a ½ balíčka želírovacieho cukru, vložíme do hrnca a dobre premiešame. Za stáleho miešania privedieme do varu a povaríme 5 minút.

Odoberieme prípadnú penu, prevedieme skúšku tuhnutia a nalejeme na černicový džem. Poháre uzavrieme viečkami, ale neotáčame!

Viac chutných receptov nájdete na webe:  Naše recepty | Dr. Oetker.

/* Sticky bottom */ - ukotvená reklama v spodnej časti webu /* Interstitial */ - reklama medzi preklikmi “Vignetova reklama”