Načítava sa

Type to search

Henrieta Kundrátová: Stačí otvoriť oči, srdce a bude nám ponúknuté

Viera Horňáková
Zdieľať

Pred nedávnom ma na sociálnej sieti Facebook zaujala zaujímavá skupina, ktorá sa za krátky čas rozrástla o množstvo zaujímavých a inšpiratívnych žien. Každá z nich má svoj vlastný životný príbeh, svoje sny a ciele, úspechy aj pády. Veľmi milo na mňa zapôsobila pani Henrieta Kundrátová. Z jej slov bolo cítiť neskutočný pokoj, nadhľad, vyrovnanosť, životnú silu, pohodu aj humor. Neváhala som a hneď po prečítaní som ju oslovila na rozhovor. 

V rozhovore s Henrietou Kundrátovou sa dozviete:

  • ako si užívať viac prítomný okamih 
  • ako nájsť vnútorný pokoj
  • ako prijať samu seba
  • ale aj o témach, ako vegetariánstvo a flexitariánstvo 
  • o aromaterapii a fytoterapii
  • a ako bonus Henrieta prezradila energetickú bombu pre naše čitateľky

Henrieta, najprv sa našim čitateľkám troška predstavte. V akej oblasti pôsobíte, kde vás môžu vidieť, počuť, po prípade stretnúť?

Priznám sa, že som vo fáze, kde by som nevedela jedným slovom pomenovať svoju profesiu. Živí ma to, čo robím rada. A zdieľam svoje poznatky s inými. Tvorím jedlo bez mäsa, študujem aromaterapiu a fytoterapiu – miešam účelové oleje, soli, tinktúry, bylinné zmesi a zdieľam to cez moju školu iným. Ukazujem ľuďom, ako sa dá intuitívne variť, pestovať si rastliny v bio kvalite, ako využiť všetky zostatky s ďalším úžitkom. Zvyšky potravín môžete fermentovať, znovu zapustiť vňate alebo využiť do kompostu a vrátiť do prírody. Aby sme sa zladili s prírodou, žili šetrne, neplytvali jedlom ani zdravím. Aby sme mali dobrú energiu sami v sebe a vedeli v súlade sprevádzať a vychovávať naše deti. Neviem to nejako inak pomenovať. Vlastne sa cítim zodpovedne oveľa viac, ak ma niekto vníma ako učiteľa. Som lektorka intuitívneho varenia a vediem klientov k pochopeniu holistickej domácnosti.

Kurzy robievam u klientov doma, u nás doma, vo firmách, v školských zariadeniach. Rada beriem ľudí do našej mini záhradky a ukazujem im jedlú “burinu” 😊. Pracujem veľa z domu, kde píšem recepty pre rôzne časopisy, portály alebo pre knihy. Z toho mi vyplýva, byť viac online, nájdete ma na facebooku, instagrame. A veľmi sa teším z interaktívnej platformy Clubhouse, kde mám svoj priestor – club “Dobrú chuť k životu”. Trikrát v týždni moderujem diskusie o jedle, výžive a živote, ale aj o talentoch úžasných a inšpiratívnych ľudí.

Ako ste našli ten vnútorný pokoj, ktorý z vás vyžaruje? Prišlo to samo, po čase, vekom, životnými skúsenosťami alebo ste cielene na tom pracovali?

Vnútorný pokoj je pre mňa každodenná výzva. Vesmír ma skúša všetkými nástrojmi a ja som narodená ako baran v tigrovi, v sebe mám veľa ohňa. Nie som úplne pokojný typ 😊. 

Ak komunikujem smerom von, k ľuďom, uvedomujem si silu slova a jeho účinky.

Ak tvorím – čokoľvek vrátane jedla, netvorím v hneve. Keď sa hnevám, upratujem 😊. To tu všetko lieta :D. Pre mňa bol veľkým učiteľom môj prvý pes, neskôr prišla dcérka. Ľahšie sa učíte, pretvárate na svoju pravú podobu, ak svojich učiteľov bezhranične milujete.

Ako podľa vás v dnešnej dobe, ktorá sa považuje za veľmi rýchlu, plnú informácií, spomaliť a užívať si viac prítomný okamih?

No, presne ako ste to napísali – pre-žiť prítomný okamih. Naplno, v celej hĺbke, to sa nedá zachytiť polovične. Máme k dispozícii priveľa informácií, nie sme schopní všetci vedieť všetko. Ja si napríklad filtrujem, čo sledujem vedome, tomu, čomu venujem energiu a pozornosť. Aby mi zostal čas prežívať, čo najviac s rodinou. Som neskutočne vďačná za môjho manžela, za všetkých, deti, rodičov, súrodencov. Môj muž je pre mňa mojím najlepším priateľom. Anna zo Zeleného domu by to nazvala „príbuznou dušou“ 😊. 

Dnešné ženy majú toľko možností socializácie, kurzov, webinárov a aj napriek tomu sa im nedarí nájsť to životné šťastie, ktoré hľadajú. V čom vidíte problém?

Každý má svoju cestu ako pochopiť svoje vnútro a vedieť žiť vo vlastnej existencii spokojne. Šťastie nie je trvalý stav, možno skôr pokoj, sPOKOJnosť 😊. Ak ho nevieme žiť sami, v nikom inom ho nenájdeme, hoci iné bytosti (ľudia, zvieratá) nás môžu napĺňať radostným pocitom. Na druhej strane chápem to „hľadanie“, ženy boli dlho tlačené do úzadia mužov. Častokrát sme prevzali ich energiu, zabudli sme byť ženou – tvorkyňou. A často počúvam, že si vystačia samé, bez mužov, aby si možno dokázali, že to zvládnu samé.

Pritom sa rodíme dva rody muži aj ženy, aby sme mohli život tvoriť v súlade a vzájomnosti.

Otvorene hovoríte aj o svojich slabých stránkach, strachu z niektorých vecí. Mnohé s tým neustále bojujeme, sme nespokojné so sebou, pracujeme na odstránení slabých stránok. Čo by ste poradili ženám, ako prijať samu seba aj so svojimi slabými stránkami?

Prijatím sa so všetkým, aké sme, akí sme, bez dôrazu na dokonalosť, ktorú nemáme, so skúsenosťami (nie chybami).

Chyby/skúsenosti sú podľa mňa životnou školou rovnako, ako pozitívne zážitky. Ako inak by sme rástli?

Je niečo, čo by ste odkázali svojmu mladšiemu ja?

Objala by som ho a poďakovala mu…Fakt to malo so mnou ťažké :D.

Máte vlastný blog, ktorý sa týka zdravého životného štýlu www.henrietapeskovicova.eu, s rôznymi vegetariánskymi receptami. Stále ste boli vegetariánkou alebo ste sa k vegetariánstvu dostali kvôli iným okolnostiam?

K životu bez mäsa ma priviedlo “ne-zdravie”. Systém stravy bez mäsa ma naučil aj hlbšie sa ponoriť do výživy ako takej. Skúsila som aj raw stravu, vegánsku stravu. Teraz mám posledný rok s pridaním mäsa a rýb. Ale stále zostáva 80% stravy vegánskej. Nefandím mäsovej kuchyni, sledujem v pokore, čo mi prináša návrat k nej. Už nikoho nesúdim, tobôž nie za to, ako je. Možno ma toto malo naučiť – to flexitariánstvo.

Nechýba vám tradičná slovenská kuchyňa ?

Ani nie, občas si pripravím aj vegetariánsky perkelt alebo spravím kurča. Ale my sa ako rodina stravujeme jednoducho. Rýchle jedlá, hlavne doma pripravené, málo sladkostí, vyvážené, farebné, pestré. Snažíme sa, čo najviac z domácich a farmárskych surovín. Od kamarátky máme vajíčka a kozí syr. Pečieme si kváskový chlieb. A keď nestíhame objednáme si, čo nám chutí. Pokojne aj pizzu.

Na svojom blogu píšete, že vaše jedlá sú jednoduché, voňavé a farebné a pri ich príprave sa snažíte vyberať čerstvé, čo najviac sezónne, aspoň 80% lokálne a čo najviac v surovom stave. Ako vyzerá taký váš bežný rodinný jedálniček?

Nuž taký, ako na mojej stránke 😊. Všetko, čo tvorím a prepisujem do receptov, musíme zjesť 😊. Naša dcérka miluje kaše. Všetci sme “polievkoví“. Odšťavujeme, keď nám chutí, spravíme si smoothie. Klíčkujeme, pestujeme si vlastné bylinky a vňate. Pripravujeme si vlastné jedlo aj na cesty. Dcérka má 5,5 roka, miluje byť so mnou v kuchyni a miešať, zdobiť, miesiť cesto. Vie, z čoho varíme. Pozná zloženie jedla. Muž vie spraviť najlepší chlieb vo vajci. Z nášho staršieho kváskového chleba. Má tajný mix byliniek, ktorý pridáva do vajíčka. A nechce ho prezradiť 😊.

Aký jednoduchý recept na rýchlu energetickú bombu by ste odporučili našim čitateľkám?

Zeleninovú polievku. Vývar zo zeleniny, s koreninami, vňaťami, hubami. Alebo si odšťaviť stonkový zeler, kopu pomaranča, zázvor a mrkvy. Mrkvu odšťavujem zvlášť, vlákninu z nej potom využívam do polievky alebo koláča 😊. A čistá voda. Môžete si ju navibrovať láskavými slovami.

Máte blízko k prírode nielen kvôli príprave jedál, ale aj z hľadiska byliniek. Aká je vaša obľúbená čajová zmes byliniek a akú bylinnú zmes uprednostňujete pri aromaterapii?

Zmesi miešam v limitovaných sériách, vždy pre konkrétneho človeka. Sú bylinky, ktoré sú mi veľmi blízke, používam ich zriedka, majú svoju špecifickú moc a aj z hľadiska chemotypu sú silné. Ľubovník, palina, žihľava, alchemilka, túžobník, baza, zádušník. Silíc a extraktov mám dokopy asi 200 druhov, aby som mohla miešať úľavové zmesi. Tu sú napríklad silice, ktoré by nemali patriť do rúk amatérom, ako je tuja (arbovitae), palina, vratič (blue tansy). Výborné sú citrusy, rozžiaria náladu. Ja milujem vôňu jasmínu, je to nočný krík – kvet, som narodená v noci, zrejme máme niečo spoločné😊. Ak môžem krátky dodatok – silice nie sú určené na denné užívanie vnútorne ani denné používanie. Majú svoju silu, význam a účinok. Rada naučím ich bezpečné využívanie v mojej Aromaškole.

Dnes je veľa funkčných terapeutov, koučov, sprievodcov. A je to tak dobré. Môžeme nájsť posilňujúce informácie, vyživujúce vzťahy. Stačí otvoriť oči, srdce a bude nám ponúknuté. Vesmír funguje podobne ako algoritmus kľúčových slov v reklame. Spomeňte kamarátke do telefónu, že chcete nový hrniec a online reklamy vám ich budú ukazovať z každej strany :D.

Príroda nám poskytuje všetko čo potrebujeme, vrátane nás samých. Nemusíme hľadať ďaleko. Všetko si nosíme v sebe.

Tags:

Zanechať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená. Povinné polia sú označené*