Leto je ideálnym obdobím, kedy dozrievajú rôzne druhy ovocia. Momentálne sa k nim radia aj čučoriedky. Počas víkendu som z nich vyskúšala pripraviť hrnčekový čučoriedkový koláč, ktorý sa stretol s úspechom u malých aj veľkých :).
Ingrediencie – Čučoriedkový koláč:
(použila som hrnček s objemom 3 dcl)
- 1 hrnček práškového cukru
- 4 vajcia
- 1 dl oleja
- 1 hrnček mlieka
- 2 hrnčeky polohrubej múky
- 1 kypriaci prášok do pečiva
- 1 vanilkový cukor
- 700 – 800 g čučoriedok (ale pokojne môžete použiť aj iné drobné ovocie)
Vyskúšajte aj tento recept: Šťavnatý ríbezľový koláč
Vedeli ste, že?
Čučoriedky sú malý modrý zázrak, a to doslova. Okrem toho, že sú zdrojom vitamínu C sú takisto bohatým zdrojom:
- antioxidantov – preventívne pôsobia proti nádorovým ochoreniam
- stopových prvkov (predovšetkým železo, mangán, meď) – čo ocenia tí, ktorých trápi anémia alebo potrebujú udržiavať zdravý cievny systém
- vlákniny – pomáhajú pri vylučovaní toxínov z tela, upravujú zápchu aj hnačku
- organických kyselín – upokojujú nervy.
Postup – Čučoriedkový koláč:
- Najprv vymiešame žĺtky s cukrom do peny.
- Pridáme olej a šľaháme ďalej.
- Prilejeme mlieko a premiešame.
- Postupne pridáme suché ingrediencie – múku, prášok do pečiva a vanilku.
- Nakoniec vyšľaháme sneh z bielkov a jemne ho vmiešame do cesta.
- Na veľký plech dáme papier na pečenie a vylejeme cesto.
- Môžeme vyliať naraz celé cesto a poukladať čučoriedky a na vrch.
- Ja som si cesto rozdelila. Približne 3/4 cesta som vyliala na plech, poukladala čučoriedky a následne po vrchu som ešte poliala čučoriedky zvyšným cestom.
- Tip na vyše: Na vrch môžete urobiť aj klasickú posýpku (z masla, múky a cukru) alebo posypať mandľovými lupienkami
- Pečieme pri 180° cca 30 minút, treba si sledovať.