Ríbezle mi už asi navždy budú pripomínať leto a prázdniny u babky. Ovocie kyselkavej chuti má skvelé využitie. Môžete ich zavárať, pripraviť z nich kompót, džem, či sirup alebo využiť do ľahkých sviežich dezertov počas leta. Ja som si tento víkend nazbierala misku červených ríbezlí a rozhodla som sa použiť ich do nového receptu. Vyskúšala som recept na ríbezľový koláč podľa blogu @p.o.o.t.v.o.r.i.m a poviem vám, tento musíte vyskúšať. Je neodolateľný.
Profil p.o.o.t.v.o.r.i.m tvorí šikovná Aňa. Má zaujímavé a tvorivé nápady a už nie raz ma inšpirovala. Prednedávnom pridala v príbehoch video recept na ríbezľový koláč. Nenáročná príprava, to znamená – maximálne 10 minút príprava cesta, 20 minút pečenie koláča a chutné ingrediencie rozhodli, najbližšie pečiem ríbezľový koláč :). A takto to dopadlo.
Ríbezľový koláč – ingrediencie:
- 500 g ríbezlí
- 50 g rozpusteného masla
- 150 g práškového cukru
- 1 vanilkový cukor
- 150 g hladká múka (špaldová alebo klasická)
- 150 g polohrubá múka
- 1 prášok do pečiva
- 200 ml kefír (alebo biely jogurt)
- 3 vajcia
- škorica a škoricový cukor podľa chuti
Mohlo by vás zaujímať: Šťavnatý mrkvový koláč s citrónovým krémom
Ríbezľový koláč – postup:
- Rozpustené maslo vylejeme do misky a pridáme kefír, práškový cukor, vanilkový cukor, vajíčka a škorica.
- Tieto ingrediencie v mise spojíme mixérom.
- Zmes hladkej, polohrubej múky a prášok do pečiva pridáme do cesta a premiešame, aby sa nám všetky ingrediencie spojili.
- Cesto vylejeme na plech vystlaný papierom (ideálne použiť plech menší, 24×35 cm).
- Na cesto poukladáme červené ríbezle a posypeme škoricovým cukrom podľa chuti.
- Dáme do rúry upiecť pri teplote 170° na cca 20 minút (sledujte podľa vlastnej rúry).
- Po vybratí z rúry ešte teplý koláč posypeme práškovým cukrom a netrpezlivo čakáme, kedy vychladne :).
Dobrú chuť