Načítava sa

Type to search

Recept od Muža v zástere: Šťavnatý mrkvový koláč s citrónovým krémom

Viera Horňáková
Zdieľať

Čaro mrkvových koláčov som objavila len prednedávnom. Keď som túto Veľkú noc skúsila po prvýkrát upiecť mrkvové taštičky s domácim lekvárom, stretlo sa to s obrovským úspechom. Dovtedy som mrkvu používala výlučne len do polievok alebo pod sviečkovú či do šalátov. Bola som milo prekvapená, ako skvele chutí mrkva v dezerte. Ak ste takisto nadšencom mrkvových koláčov alebo ste ešte žiaden mrkvový dezert neskúšali, ponúkam vám skvelý tip – priamo od šikovného Muža v zástere. Jeho recept na šťavnatý mrkvový koláč s citrónovým krémom je neodolateľný. Postup je jednoduchý a nezaberie vám veľa času.

muž v zástere

Ovocný krém môžete pripraviť aj z iných citrusových plodov, ako je pomaranč, limetka alebo mandarínka, ale citrónový krém dodá dezertu tú pravú sviežosť. Jeho príjemná kyselkavosť sa skvele dopĺňa s ďalšími ingredienciami mrkvového koláča. Potvrdzuje to aj samotný Marián alias Muž v zástere.

„Za mňa je najlepší v kombinácii s niečím citrónovým. Tak som spravil jeden z mojich najobľúbenejších krémov, a to Lemon curd, ktorý môžete použiť aj na iné koláče, torty alebo cheesecaky.”

Mrkvový koláč – ingrediencie:

  • 400 g na jemno postrúhanej mrkvy
  • 4 vajíčka
  • 150 g kryštálového cukru
  • 200 g rastlinného tuku alebo masla
  • 250 g špaldovej hladkej múky
  • 1 kypriaci prášok do pečiva
  • 100 g posekaných vlašských orechov
  • 1/2 čl škorice – tú určite nezabudnite 🙂
  • Šťava z 1/2 citróna

Citrónový krém, tzv. lemon curd – ingrediencie:

  • 3 vajíčka
  • 120 g kryštálového cukru
  • 100 g citrónovej šťavy – z cca 2 väčších citrónov
  • 50 g masla

Vyskúšajte aj tento recept od Muža v zástere:  Vynikajúce plnené lievance z jemného cesta 

Mrkvový koláč – postup:

Pri príprave mrkvového koláča je postup veľmi jednoduchý.

  • Celé vajíčka s cukrom vyšľaháme do hustej svetlej peny.
  • Pridáme roztopenú Heru alebo maslo a múku zmiešanú s kypriacim práškom a škoricou.
  • Nakoniec ručne varechou primiešame mrkvu, orechy a citrónovú šťavu.

Cesto vylejeme do vymastenej a múkou vysypanej formy a dáme piecť do vyhriatej rúry na 180°C na horný a dolný ohrev cca 45 minút.

Medzitým si pripravíme citrónový krém, tzv. lemon curd. Vo vodnom kúpeli šľaháme metličkou vajíčka s cukrom a citrónovou šťavou, kým nám vznikne hustý krém. Trvá to asi 5 minút. Do horúceho krému zašľaháme maslo. Mierne vychladnutým krémom polejeme upečený vychladnutý koláč.

Krém má úžasnú konzistenciu a hneď po naliatí na koláč krásne tuhne. Nakoniec koláč môžeme ozdobiť pokrájanými pistáciami alebo inými orieškami.

A takto vyzerá hotový mrkvový koláč po prekrojení.

Pečiete doma nejaké mrkvové dobroty? Ak áno, aké? Nechajte nám komentár pod príspevkom. Budeme sa tešiť na vaše inšpirácie :).

1 Komentár

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *