Načítava sa

Type to search

Recept od Muža v zástere: Vynikajúce plnené lievance z jemného cesta

Viera Horňáková
Zdieľať

Lievance sú obľúbeným múčnikom. Niekto ich pripravuje z ľahkého a nadýchaného cesta, niekto používa pri ich príprave kvások, niektorí ich robia vo fit verzii z ovsených vločiek. Veľmi obľúbenými sú aj lievance pripravené z tvarohu či jogurtu. Receptúr a spôsobov, ako pripraviť lievance je niekoľko. Ani tí, ktorí majú rôzne potravinové intolerancie, nemusia zúfať. Dajú sa pripraviť v bezlaktózovej či bezlepkovej verzii. Chutia tak na sladko, ako aj na slano. Lievance sa tešia veľkej obľube v Amerike, Francúzsku aj v Nemecku. V každej krajine sú pripravované a servírované inak. Poznáte ich japonskú verziu, tzv. dorayaki ? Pripravte si ich podľa šikovného Mariána alias Muža v zástere.

Dorayaki je tradičný japonský dezert. Vyzerajú ako hrubšie palacinky alebo lievance. Pravé dorayaki sú plnené sladkou pastou z červených fazúľ. Naplniť ich však môžete čímkoľvek. Marián, známy ako Muž v zástere, ich plnil nutellou, ale môžete použiť aj zdravšiu verziu orieškovej nátierky alebo inú plnku.

Na dorayaki (lievance) budete potrebovať:

(na cca 14 kusov)
  • 4 vajíčka
  • 70 g cukru
  • 1 PL medu
  • vanilka alebo vanilkový extrakt
  • 180 g hladkej múky
  • 2 čl prášku do pečiva
  • 20 g vody
  • štipka soli

Postup:

    1. V miske rozmiešame metličkou do peny vajíčka s cukrom, medom a vanilkou. Pridáme preosiatu múku s kypriacim práškom a soľou a vymiešame hladké cesto.
    2. Nakoniec do neho prilejeme vodu a metličkou vyšľaháme hladké poloriedke cesto. Necháme ho 15 minút odležať.
    3. Palacinkáreň si zohrejeme na strednú teplotu. Na suchú panvicu do stredu nalejeme naberačkou cesto a pečieme asi 30 sekúnd na strednom teple.
    4. Potom obracačkou prevrátime a z druhej strany pečieme asi 20 sekúnd do zhnednutia. Tie časy a strednú teplotu treba dodržať, aby sa stihli prepiecť, ale aby nezhoreli. Ide to naozaj rýchlo, tak ich určite pečte po jednom.
    5. Treba si to ale samozrejme prispôsobiť svojej varnej doske a panvici. Na prvom lievanci si to vyskúšajte 😉.
    6. Lievance nechajte pred plnením aspoň trochu vychladnúť, aby sa nutella hneď netopila. Do stredu jedného lievanca dajte hrubú vrstvu nátierky, prikryte druhým lievancom a prstami zlepte a stlačte dokopy okraje po celom obvode. Okraje sú jemne lepkavé, takže by mali pekne spolu držať.

Pozrite si video postup pri tvorbe cesta:

Ako pripravujete lievance u vás doma? Podeľte sa s nami s vašimi tipmi a nechajte nám komentár. Radi vás prezdieľame.

Zdroj: Marián Myjavec, FB: @Muž v zástere

 

 

Tags:

2 komentáre

Zanechať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená. Povinné polia sú označené*