Načítava sa

Hľadané slovo alebo výraz

Najedzte sa do krásy: 10 potravín, ktoré vás spravia príťažlivejšou

Zdieľať

Viete, aké skrášľujúce poklady možno nájsť medzi bežnými potravinami?

Slabé a lámavé vlasy: Celé zrná a zdravé obiloviny

Zdravé sacharidy, akými je napríklad hnedá ryža a ovsené vločky sú bohaté na vitamíny skupny B, vrátane biotínu (B7), ktorý dokáže výrazne zamedziť vypadávaniu a lámaniu vlasov. Taktiež sú dobrým zdrojom kremíka a zinku – dôležitých vlasových nutrientov, ktorých nedostatok môže viesť k výraznému úbytku vlasov. Snažte sa zaradiť tieto zdravé obiloviny a tzv. pseudoobiloviny (quinoa, amarant,  pohánka…) do svojho každodenného jedálnička a zabezpečte si tak silné, pevné, lesklé, žiarivé a husté vlasy.

Tmavé kruhy pod očami: Špenát

Existuje hneď niekoľko dôvodov, prečo sa nám tvoria tmavé kruhy pod očami, od únavy cez anémiu až po vrodenú chybu, avšak jedným z najčastejších dôvodov je práve nedostatočná cirkulácia krvi. Aby ste zredukovali tmavé zafarbenie pod očami, zvýšte svoj príjem vitamínu K a C, ktoré výrazne napomôžu cirkulácii krvi a spevnia steny vašich žíl a ciev. Tmavá listová zelenina, akou je napríklad aj špenát, sú najbohatšími zdrojmi týchto nutrientov.

Suchá pokožka: Orechy a semená

Všetky orechy a semená sú vynikajúcim zdrojom vitamínu E, ktorý napomáha pokožke zachovať si svoju prirodzenú vlhkosť, vďaka čomu je jemná a hydratovaná. Ak vás trápi suchá a popraskaná koža, určite siahnite po vlašských orechoch a ľanových semienkach, ktoré sú navyše bohaté na omega-3 mastné kyseliny, ktorých suplementácia je nevyhnutná najmä v prípade extrémne suchej a šupinatej pokožky.

Mohlo by vás zaujímať: 8 outfitov s bielym tričkom, v ktorom zažiarite

Zažltnuté zuby: „Chrumkavé druhy zeleniny a ovocia“ (mrkva, zeler, jablko)

Najdôležitejším krokom k získaniu dokonalých bielych, pevných a zdravých zubov je dbať o pravidelnú starostlivosť o náš chrup (umývanie zubov, dentálna hygiena…) a obmedziť (prinajlepšom úplne eliminovať) fajnčenie a pitie kávy alebo ďalších nápojov, ktoré prispievajú k žltému povlaku na zubnej sklovine. Vedeli ste, že k prirodzenému zosvetleniu zubov môže prispieť aj pravideln konzumácia jabĺk, zeleru či mrkvy?  Abrazívnosť týchto chrumkavých druhov zeleniny zabezpečia vašim zubom akúsi špeciálnu „očistu“ a napomôžu odstráneniu nežiadúcich baktérií a zvyškov jedla.

Popraskané pery: Jogurt a smoothie s vločkami

Popraskané a šupinaté pery z času  na čas potrápia každú z nás, avšak ak tým trpíte každú chvíľu, môže byť za tým nedostatku vitamínov skupiny B. Práve B komplex sa stará o výživu našich pier, preto by ste mali v prípade týchto ťažkostí určite zvýšiť príjem dvoch kľúčových potravín – kvalitného bieleho jogurtu a ovsených vločiek. Okrem vitamínu B si vďaka týmto potravinám doplníte aj zinok, ktorý celú liečbu ešte viac urýchli.

Napuchnuté vačky pod očami: Avokádo

Ak vás trápi „napuchnutá“ a naliata tvár alebo nepekné vačky pod očami, pravdepodobne trpíte zadržiavaním tekutín a spomalenou lymfou, ktorá neprúdi tak, ako by mala. Našťastie, tento problém dokážete rýchlo vyriešiť zvýšeným príjmom potravín bohatých  na sodík a draslík. Kráľom spomedzi nich je nepochybne avokádo, obsahujúce okrem iného aj vysokú dávku zdraviu prospešných tukov, ktoré zanechajú našu pokožku jemnú, hladkú, zdravú a žiarivú. Okrem konzumácie môžete avokádo použiť aj priamo ako masku na tvár.

Vrásky: Ryby

Ak si chcete zachovať hladkú a mladistvú pleť bez vrások, určite by ste si mali posvietiť na dostatočný príjem tučných rýb. Tie totiž obsahujú omega-3 mastné kyseliny, ktoré dodajú vašej pokožke okamžitú hydratáciu a nakopnú tvorbu kolagénu, ktorý je najsilnejším bojovníkom proti nežiaducim vráskam. Ak nejete ryby alebo živočísne produkty, skvelým zdrojom omega-3 mastných kyselín sú aj ľanové semienka a vlašské orechy.

Akné: Cesnak

Nie len, že je cesnak jednou z najsilnejších superpotravín, výrazne bojujúcim proti vírusom a nežiaducim voľným radikálom, dokonca dokáže značne obmedziť aj tvorbu akné a neželaných vyrážok. S jeho prirodzene antibiotickým efektom zahubí baktérie tvoriace sa na povrchu pokožky, prečistí krv a vďaka svojim protizápalovým účinkom dokáže zjemniť začervenanie, pálenie aj opuch.

Bledá pokožka: Morské plody (najmä kôrovce)

Ak vás trápi bledá, až sivastá pokožka, môže byť, že trpíte anémiou (nedostatkom želea a vitamínu B12. Tieto nutrienty najlepšie doplníte prostredníctvom morských plodov (hlavne ustríc), ktoré sú bohatým zdrojom oboch týchto zložiek.

Slabé a lámavé nechty: Vaječné žĺtky

Viaceré výskumy dokazujú, že zvýšenie príjmu biotínu (vitamínu B7) dokáže zlepšiť kvalitu a pevnosť nechtov. Ďalšie štúdie dodávajú, že pre zdravie vlasov, pokožky a nechtov je nevyhnutný aj dostatočný príjem zinku a železa. Všetky tieto nutrietky doplníte prostredníctvom pravidelnej kozumácie vaječných žltkov. Forma je na vás – či si ich doprajete vo forme miešaných vajíčov, omelety alebo palaciniek, prispejete k tým k svojej kráse a ešte aj zvýšite príjem životne dôležitých bielkovín.

Prečítajte si tiež Tina Kucháreková: My ženy sme BOHYNE

Zdroj: realbuzz.com

Foto: pixabay.com

Štítky