Načítava sa

Type to search

Zdieľať

Dochádzajú vám nápady na varenie? Poďte sa s nami inšpirovať a pripravte si tento chutný a rýchly recept. Prekvapte svoju rodinu netradičným cviklovým rizotom. Uvarte si zdravý a výživný obed alebo ľahkú večeru. Pokiaľ sa snažíte zdravo stravovať alebo chudnúť, tento pokrm si môžete dopriať úplne bez výčitiek. 

Cvikla sa používala už v starom Ríme, kde ju využívali nielen ako potravinu ale aj ako liek. Obsahuje veľa prospešných vitamínov, minerálne látky, vysoký obsah kyseliny listovej a vlákninu. Skvelý dôvod ju vyskúšať, čo poviete?

 

Potrebujeme:

  • 120g ryže Arborio
  • 2 väčšie uvarené cvikly
  • 1 dcl bieleho vína
  • 4 dcl vývaru
  • 1 ks šalotka
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 50g parmezánu
  • Soľ
  • Čierne mleté korenie
  • Vlašské orechy
  • Tekvicové jadierka
  • Olivový olej

Postup:

Na jemno nakrájanú šalotku a cesnak orestujeme na olivovom oleji. Pripravíme si ryžu, ktorú ale nepremývame a spolu so základom cibule a cesnaku restujeme, kým zrnká ryže nezačnú sklovatieť. Podlejeme vínom, ktoré necháme úplne odpariť. Postupne začneme pridávať tekutinu. Najskôr uvarenú cviklu, ktorú sme rozmixovali s 1,5 dcl vývarom, neskôr vývar. Za stáleho miešania pridávame toľko tekutiny, aby bola ryža stále krémová. Tekutinu do rizota pridávame do bodu, keď je ryža mäkka, ale nie rozvarená. Rizoto by malo byť krémové a malo byť kašovitú konzistenciu. Na záver pridáme postrúhaný parmezán, dochutíme soľou a čiernym korením. Na suchej panvici orestujeme zopár orechov a tekvicové jadierka, ktorými posypeme rizoto. Na vrch už len kvapka kvalitného olivového oleja, a skvelý obed alebo večera je hotová

Dobrú chuť!.

Tags:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *