Najlepší spôsob, ako sa cez horúce letné dni osviežiť je chladný nápoj. Pre milovníkov kávy je skvelou správou, že káva môže byť základom mnohých ľadových nápojov. Prečítajte si náš článok a inšpirujte sa receptami, ktoré sú ideálne pre horúce letné dni.
Letný espresso tonic s ginom
Potrebné suroviny:
- 15 ml ovocného sirupu
- 10 ml citrónovej šťavy
- 30 ml ginu
- 90 ml toniku alebo sódovej vody
- 30 ml kvalitnej výberovej kávy
- hrsť mrazených malín
Postup:
- Na dno pohára dajte mrazené maliny. Pomocou lyžice ich jemne roztlačte, aby sa uvoľnila ich šťava a aróma. Tento krok dodá nápoju jemnú malinovú chuť a krásnu farbu.
- Pohár naplňte do polovice ľadom a pridajte 30 ml ovocného sirupu, ktorý dodá nápoju sladkosť. Potom pridajte 20 ml čerstvej citrónovej šťavy a 50 ml kvalitného ginu. Vyberte si gin, ktorý má jemnú chuť, aby sa dobre kombinoval s ostatnými ingredienciami. Následne pomaly prilejte do pohára 90 ml toniku.
- Z výberovej kávy si pripravte čerstvé espresso a nechajte ho vychladnúť. Na záver ho pridajte do pohára a vychutnajte si osviežujúci nápoj.
Zdroj: bigstock.com
Kávová limonáda
Potrebné suroviny:
- ½ šálky studenej kávy
- ¼ šálky citrónovej šťavy
- ½ šálky tonickej vody
- kocky ľadu
- cukor alebo med
Postup:
- Pripravte si kávu a nechajte ju poriadne vychladnúť. Najlepšie je, aby ste si ju pripravili vopred a dali ju na chvíľu do chladničky, aby bola poriadne studená.
- Potom si pripravte citrónovú šťavu, môžete do nej pridať cukor alebo med podľa chuti. Poriadne to zmiešajte, kým sa cukor alebo med úplne nerozpustí.
- Vysoký pohár naplňte kockami ľadu. Nalejte doňho studenú kávu, pridajte citrónovú šťavu a zalejte tonikom.
- Nápoj jemne premiešajte, aby sa všetky ingrediencie spojili.
- Na záver môžete nápoj ozdobiť plátkom citróna alebo lístkom mäty. Podávajte ihneď a vychutnajte si tento osviežujúci letný nápoj.
Zdroj: bigstock.com
Ľadová karamelové latte
Potrebné suroviny:
- ½ šálky kávy
- 1 polievková lyžica karamelového sirupu
- 1 čajová lyžička kryštálového cukru
- ½ šálky ľubovoľného mlieka
- 1 ½ šálky ľadu
- šľahačka voliteľná na polevu
Postup:
- Pripravte si kávu a nechajte ju úplne vychladnúť.
- Do vychladnutej kávy pridajte karamelový sirup a kryštálový cukor. Všetko spolu dobre premiešajte, aby sa sirup aj cukor úplne rozpustili.
- Zoberte si vysoký pohár naplňte ho ľadom a nalejte karamelovú kávu. Pridajte k nej ešte mlieko podľa vášho výberu a nápoj jemne premiešajte.
- Na vrch nápoja môžete ešte pridať šľahačku a ozdobiť ju karamelovým sirupom pre extra sladkosť.