Načítava sa

Hľadané slovo alebo výraz

Ako im predísť? Chyby, ktoré ničia chuť a arómu výberovej kávy

Zdieľať

Výberová káva, s jej jemnými tónmi, bohatou arómou a škálou chutí, ponúka milovníkom tohto čarovného nápoja skutočný zážitok. Avšak, aj pri príprave výnimočnej kávy je ľahké urobiť chyby, ktoré môžu poškodiť jej kvalitu a zhoršiť chuť. Aby ste sa tomu vyhli, prinášame vám zoznam krokov, ktoré je vhodné počas prípravy tohto celosvetovo najobľúbenejšieho nápoja obísť.

Nesprávny výber kávy

Ako prvý dokáže výslednú chuť kávy ovplyvniť jej nesprávny výber. Dajte si preto na svoju voľbu dobrý pozor. Základom úspechu je čerstvá výberová káva, čo znamená, že je dôležité si všímať dátum jej zberu aj praženia. Čím dlhší interval, tým menej chuti a kvality môžete od pripravenej šálky lahodnej kávy očakávať.

Zlý mlynček na kávu

Druhým dôležitým krokom pri príprave tohto nápoja je kvalitný mlynček. Investícia do špičkového zariadenia môže mať obrovský vplyv na výslednú chuť a arómu vášho obľúbeného nápoja. Použitie nesprávneho zariadenia môže naopak ohroziť nielen kvalitu kávy, ale aj spôsob jej mletia a následnej intenzity chute a vône.

Jemnejšiu kontrolu nad hrúbkou mletia umožňujú napríklad aj moderné ručné mlynčeky na kávu a udržiavajú zároveň vysokú čerstvosť zŕn. Takže, ak máte čas, niekedy je lepšie si zrná vlastnoručne zomlieť.

Nekvalitná a nesprávna teplota vody

Kvalitná káva si vyžaduje aj kvalitnú vodu. Použitie vysoko chlórovanej alebo tvrdej vody môže uškodiť nielen krásnej pracovnej doske z umelého kameňa, ale tiež ovplyvniť chuť tohto nápoja. Aj preto sa v moderných kávovaroch dnes už bežne používajú špeciálne filtre, ktoré zaručujú pri príprave lahodnej kávy optimálny výsledok.

Rovnako dôležitá je v tomto smere aj teplota vody. Voda, ktorá je príliš horúca, môže spôsobiť horkosť, zatiaľ čo príliš studená voda nemusí dostatočne extrahovať arómu a chuť z kávových zŕn. Ideálna teplota pre prípravu kávy sa pohybuje medzi 90-96 stupňov Celzia.

Nevhodná časová extrakcia

Dôležitý je aj čas, počas ktorého káva extrahuje. Príliš krátky čas môže viesť k plytkému extrahovaniu arómy a chuti, zatiaľ čo príliš dlhý čas môže priniesť horkú chuť. Správna časová extrakcia je teda základom pre dokonalú chuť kávy.

Podcenená údržba vybavenia

Pre zachovanie kvality kávy je dôležité aj čisté vybavenie. Staré zvyšky môžu ovplyvniť chuť a arómu vášho nasledujúceho nápoja. Neprospievajú ani samotnému kávovaru, pretože ho znehodnocujú.

Nedostatočný pomer surovín

Aj nesprávny pomer kávy a vody môže ovplyvniť jej koncentráciu a chuť. Dodržiavanie odporúčaných pomerov je preto pre dosiahnutie optimálnej chuti dôležité.

Pokiaľ si teda neviete bez tohto nápoja svoj deň už ani len predstaviť, odporúčame vám zamerať sa pri jeho príprave na všetky dôležité detaily. S použitím kvalitných zŕn, správneho mlynčeka, čistej vody a dodržiavaním správnych postupov prípravy vám bude káva určite chutiť.

 

Zdroj obrázka:Sarayut Sridee/Shutterstock.com

Štítky

Mohlo by sa vám páčiť