Načítava sa

Hľadané slovo alebo výraz

Príbeh Levandulandu: Namáhavou a poctivou prácou vytvorili oázu krásy a pokoja

Zdieľať

Čo si predstavíte ako prvé, keď sa povie levanduľa? Fialové polia, omamnú vôňu, lahodnú limonádu či sladký spánok? Každý máme k tejto charakteristickej rastlinke svojský vzťah – niektorí ju milujú, iní jej nevedia prísť na „chuť“. Predstavujeme vám troch nadšencov – Simonu a Tatianu Slobodové a Miroslava Bertoviča – ktorí svoju lásku k levanduli zhmotnili vo vytvorení firmy Levanduland a už ôsmy rok tešia svojou úrodou tisícky návštevníkov.

Ako sa celý váš príbeh začal a prečo práve levanduľa?

Projekt s názvom Levanduľa zo Záhoria sme spustili v roku 2014, tento rok je to teda naša ôsma sezóna súžitia s levanduľou. Náš areál nájdete v rekreačnej oblasti Rudava pri obci Malé Leváre na Záhorí. Bol to vtedy veľmi odvážny a inovatívny projekt, začínali sme bez akýchkoľvek skúseností z odboru, len s veľkým zanietením a vášňou pre vec. Najprv sme to celé brali ako hobby, s levanduľou sme nemali žiadne biznis zámery ani vytvorený biznis plán, chceli sme si len vytvoriť krásne a jedinečné miesto na relax. Každý z nás mal okrem toho svoju prácu, avšak vášeň postupne prerástla do práce na plný úväzok. Vďaka pozitívnym ohlasom okolia sme sa tomu rozhodli venovať naplno a využiť veľký potenciál tejto rastlinky a zároveň sprístupniť toto miesto verejnosti. Svoje nápady na produkty sme zrealizovali na profesionálnej úrovni a vznikla firma Levanduland. Začali sme spolupracovať s lokálnymi dodávateľmi a výrobcami a distribuovať naše výrobky do rôznych obchodov a sietí supermarketov po celom Slovensku. Bez prípravy sme sa dostali do sféry obchodu a podnikania a každý jeden deň v tejto oblasti nám stále prináša nové poznatky a skúsenosti, za ktoré sme vďační. Namáhavou a poctivou prácou sa snažíme vytvárať jedinečné miesto, kde sa návštevníci môžu prísť pokochať, sami si nazbierať levanduľu a odkiaľ putujú kvalitné produkty zo slovenských surovín až na stôl naších zákazníkov. Za všetkým stojíme len my, traja nadšenci, Simona a Tatiana Slobodové a Miroslav Bertovič.

Namáhavou a poctivou prácou sa snažíme vytvárať jedinečné miesto, kde sa návštevníci môžu prísť pokochať, sami si nazbierať levanduľu a odkiaľ putujú kvalitné produkty zo slovenských surovín až na stôl našich zákazníkov.

Čo všetko aktuálne pestujete?

Aktuálne máme na poli zasadených už viac ako 14 tisíc rastliniek levandule lekárskej vypestovaných z vlastných sadeníc, každoročne pribúdajú nové a starostlivosť o celé pole je stále náročnejšia. V menšom množstve pestujeme aj francúzsky lavandin, okrasnú odrodu, ktorú využívame hlavne ako náplň do vonných vrecúšok a na dekoračné účely. Práca na poli vždy začína približne v apríli, a to rozširovaním poľa a výsadbou nových sadeníc, ktoré na nás od jesene čakajú v skleníkoch. Postupne zveľaďujeme aj záhradu okolo samotného poľa, kde si taktiež návštevníci môžu posedieť, oddýchnuť si a pokochať sa rôznymi kvetmi. Sezóna, alebo obdobie kvitnutia u nás štartuje koncom mája a končí približne v polovici júla, záleží od počasia a teplôt.

 

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa Levanduland ® (@levandula_zo_zahoria)

Keď sa chce ísť niekto k vám pofotiť, platí sa za to? Ak áno, koľko?

Levanduľové pole je veľmi vďačné a v našich končinách ojedinelé miesto na fotografovanie, preto počas celého obdobia kvitnutia sprístupňujeme areál na profesionálne rodinné alebo svadobné fotenia s množstvom rekvizít v romantickom a provensálskom duchu. Záujemcovia termíny využívajú aj napr. na romantický piknik v levanduliach, cvičenie jogy, pomerne časté sú aj žiadosti o ruku. Na našej webstránke ponúkame možnosť objednať si svoj fototermín za poplatok 20 eur. V priebehu obdobia fotení sa zároveň pripravujeme na zber, samozber a Dni otvorených dverí, kedy pole na určitý čas sprístupňujeme verejnosti. Vstup je zdarma, spoplatnený je len samozber levandule. Túto sezónu k nám zavítalo viac ako osem tisíc návštevníkov.

Mohlo by vás zaujímať Zakladatelia Plant Cow: Rastlinnými mliekami k lepšej a zdravšej budúcnosti!

Nie je to náročné pestovať vo veľkom levanduľu v našich podmienkach?

Levanduľa je suchomilná a nie veľmi náročná rastlina, ktorá miluje veľa slnka a od jeho intenzity sa odvíja obdobie kvitnutia. Problémom sú pre nás skôr výdatné dažde, ktoré rastlinu dlhodobo podmáčajú a môže potom odhniť. Taktiež sa ako všetci poľnohospodári obávame tuhých mrazov, ktoré vedia rastlinám a mladým kvetom veľmi uškodiť, v ostatných rokoch je počasie na jar dosť nevyspytateľné. Práca v poľnohospodárstve je vo všeobecnosti veľmi náročná, človek sa ju nenaučí z kníh, ale len vlastnými skúsenosťami a drinou. Všetky sadeničky striháme dva krát do roka ručne. Počas rokov sme sa postupne naučili ako správne levanduľu strihať, aby mala bohatú úrodu a pekný tvar, ako ju sušiť, aby si udržala svoju farbu a vôňu, ako chutí v kombinácii s rôznym ovocím alebo inými potravinami, poznáme všetky druhy hmyzu, ktorý sa tu objavuje v období kvitnutia a aj kedy je najvyšší čas úrodu ostrihať, aby si zachovala svoje cenné vlastnosti. Postupne prenikáme aj do tajov včelárstva. Výhodou pre nás je, že levanduľa na našom území nemá takmer žiadnych škodcov.

Práca v poľnohospodárstve je vo všeobecnosti veľmi náročná, človek sa ju nenaučí z kníh, ale len vlastnými skúsenosťami a drinou.

V čom sú vaše produkty výnimočné? Po akých výrobkoch je najväčší dopyt a prečo je to podľa vás tak?

Aktuálne máme v portfóliu 20 produktov – biele a ružové perlivé levanduľové Frizzante zo slovenských odrodových vín, niekoľko ovocných sirupov s levanduľou, napr. čučoriedkový, malinový alebo levanduľové mojito, ďalej ovocné džemy s levanduľou, slivkové a brusnicové grilovacie omáčky s levanduľou a čili, lahodný levanduľový likér alebo limonádu. Najobľúbenejší produkt našich zákazníkov je ružové Frizzante s jemným nádychom levandule, ktoré vzniklo spojením kvalitných bobúľ z južnoslovenskej vinohradníckej oblasti a našej levandule lekárskej.

Zakladáme si na tom, aby všetky potraviny, ktoré vyrábame, boli vyrobené výhradne z čerstvej levandule, spracovanej hneď po zbere, aby si zachovala svoje cenné vlastnosti.

Naše produkty sú jediné svojho druhu na trhu a okrem iného výnimočné tým, že ľudia presne vedia, odkiaľ pochádzajú suroviny, ktoré sú v nich použité a môžu sa k nám prísť aj pozrieť. Všetka použitá levanduľa je chemicky neošetrovaná a pochádza z nášho vlastného ekologického poľnohospodárstva. Kvalitu produktov chceme mať pod úplnou kontrolou, preto by sme nemohli dovoliť, aby sa v nich objavila levanduľa iného pôvodu. Zakladáme si na tom, aby všetky potraviny, ktoré vyrábame, boli vyrobené výhradne z čerstvej levandule, spracovanej hneď po zbere, aby si zachovala svoje cenné vlastnosti. Všetky druhy ovocia okrem pomarančov, ktoré pri výrobe používame, odoberáme od regionálnych a slovenských dodávateľov. Do produktov nepridávame žiadne umelé konzervanty, držíme sa starých osvedčených receptov, našich babičiek, ktoré sme ozvláštnili novou, v kulinárstve doteraz neprebádanou chuťou.

 

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa Levanduland ® (@levandula_zo_zahoria)

Už niekoľko rokov sme zapojení do projektu podpory regionálnych výrobcov, naše výrobky je možné nájsť v špeciálnom pulte lokálnych výrobcov v Bille v rámci Bratislavského kraja, takisto v Kauflande, v rámci celého Slovenska sme aj vo vybraných prevádzkach Tesco a v sieti Metro. Veľmi nás teší aj spolupráca so špecializovanými e-shopmi, predajňami farmárskych produktov, zdravej výživy, predajňami vín alebo s rôznymi kaviarňami v rámci celého Slovenska. Máme aj vlastný e-shop, kde zákazníci nájdu kompletnú ponuku našich výrobkov a cez sezónu sa výrobky dajú zakúpiť priamo na levanduľovom políčku.

Keď sme levanduľu pred ôsmimi rokmi začínali pestovať, všade sa využívala hlavne na rôzne dekoračné účely ako sú levanduľové vrecúška so sušenou levanduľou, do kytíc, v bytovom dizajne alebo ako prísada do kozmetiky. My sme si však zvolili úplne iný a doposiaľ nevyužitý smer jej využitia – v potravinárstve. Levanduľa je v ostatných rokoch veľmi populárna, preto si aj naša vízia našla svojich nasledovateľov a plagiátorov a na pultoch sa objavuje viacero potravín s levanduľovou arómou alebo prímesou. Málokto si však uvedomí, že ak chce človek vytvoriť kvalitné, poctivé produkty, je to možné len s vášňou a náročnou, poctivou a zdĺhavou prácou, ktorá sa nedá ničím nahradiť. To je to, na čom si zakladáme a zákazníci túto črtu v našich produktoch isto postrehnú.

Plánujete do budúcna nejaké novinky?

Pred vypuknutím pandémie bolo u nás hlavnou témou expandovanie na zahraničný, konkrétne ruský trh, tieto plány sme však na určitú dobu pozastavili, ale určite sme sa ich nevzdali. Dlhodobo aktívne pracujeme na vytvorení nových nealkoholických nápojov a ďalších zaujímavých noviniek. Realitou sa už čoskoro stane aj vlastná kamenná predajňa, po ktorej sme od začiatku podnikania túžili. V dedine v blízkosti levanduľového poľa sme kúpili dvestoročnú usadlosť s typickou ľudovou architektúrou, ktorú postupne citlivo opravujeme s cieľom zachovať tradičné architektonické prvky tejto oblasti. Projekt dostal názov Levanduľový dvor 1821. Chystáme tam tematickú kaviareň, predajňu produktov, lokálne múzeum a ubytovanie pre turistov.

 

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa Levanduland ® (@levandula_zo_zahoria)

Čo máte na svojej práci najradšej? Aký moment v rámci vašej práce vo vás najviac zarezonoval?

Baví nás všetko od zasadenia malej sadeničky a sledovania jej rastu, strihania úrody, stretávanie nových ľudí a predávanie si skúseností a inšpirácií, vymýšľanie a ochutnávanie nových produktov. Levanduľa má takmer nekonečné možnosti využitia. Všetko čo robíme, robíme s úctou a láskou k prírode. Odmenou sú nám hlavne pozitívne ohlasy na našu prácu, keď nám ľudia pošlú krásne fotografie, ktoré si u nás nafotia, keď vidíme naše produkty vystavené na pultoch predajní alebo uverejnené v letákoch a keď nám dajú zákazníci vedieť, že sa u nás dobre cítili a že im naše výrobky chutia.

Prečítajte si tiež Zabudnite na klasické torty a zákusky. Nanuky do ruky sú hotovou revolúciou medzi cukrovinkami. Už ste ich ochutnali?

 

 

Štítky

Mohlo by sa vám páčiť