Načítava sa

Type to search

Prineste si dovolenkovú atmosféru domov! 

REDAKCIA
Zdieľať

To, ako si pocit pohody spojený s dovolenkami a novými zážitkami predĺžiť sme sa pýtali známej slovenskej foodbloggerky, autorky kníh Takmer zabudnuté recepty – Mišky Smolovej (@michaelasistersbakerysk). 

Miška Smolová miluje jedlo a gastronómiu. O svoju kulinársku vášeň, záľubu a recepty sa rada delí so svojimi sledovateľmi na Instagrame prostredníctvom profilu @michaelasistersbakerysk, ktorý vám odporúčame otvoriť len v prípade, že ste dobre najedení alebo máte v ruke niečo pod zub. V tom najlepšom slova zmysle! Budú sa vám totiž zbiehať slinky.  

Miška toto leto šla načerpať inšpirácie a oddýchnuť si do dvoch destinácií, kde si na svoje príde každý gurmán. Aké skúsenosti nazbierala počas dní v Provensálsku a na Sardínii?  Opýtali sme sa pri pohári dobrého slovenského vína Vitis Galéria. 

Ktoré tri suroviny podľa teba najviac vystihujú stredomorskú kuchyňu?  

Olivový olej, paradajky a syr. Pecorino na Sardínii bol úplne iný, ako ten, ktorý dostanete kúpiť tu. Zaujímavé bolo aj to, že na trhu od lokálnych výrobcov ste ho kúpili lacnejšie, ako v obchodoch, čo na Slovensku zvyčajne neplatí.  

Kde ti chutilo viac?  

Mne veľmi vyhovuje talianska kuchyňa, no Provensálsko mi pripadalo veľmi podobné. Sardínia má  svoje špecifiká, ktoré sú dané klímou na ostrove. Je tam dobre rozvinuté poľnohospodárstvo a chová sa tam veľa dobytka. Z toho pramení fakt, že sa tam je pomerne veľa mäsa v porovnaní s inými oblasťami v Taliansku. Ľudia sa tam však dožívajú nadpriemerného veku, tak som si povedala, že sa tam dobre najem, aby som dlho žila.:) 

Dalo by sa niečo zo stredomorskej kuchyne prirovnať tej slovenskej?  

Paralelu vidím v už spomínaných syroch. Slovensko dávno nie je krajinou, kde ľudia musia jesť veľa a sýto, ako to bolo kedysi – máme už možnosti na to, aby sme si vyberali a dopriali si radšej menej, ale kvalitných vecí. Máme všetky predpoklady na to, aby sme robili špičkové syry. Tiež máme ovce, pastviny a mladých farmárov, ktorí vedia robiť mliečne výrobky vo vynikajúcej kvalite. Aj paradajkám sa u nás darí! 

Prečo nám podľa teba jedlo aj víno na dovolenke akosi viac chutí?  

Je to podľa mňa z veľkej časti práve tou dovolenkovou atmosférou. Máme čas dať si dlhý obed či večeru, vychutnať si k nej pohár vína, čo je považované za normálne, nikam sa neponáhľame a trávime spoločné chvíle s ľuďmi, s ktorými chceme byť a s ktorými je nám dobre.  

Keď je reč o víne – porovnávala by si slovenské a stredomorské vína?  

 Myslím, že každé víno je jedinečné a unikátne – no pravdupovediac, zážitok z vína nie je len o víne samotnom. Dať si pohár dobrého slovenského vína hoci aj na deke na lúke, či pri prestretom stole s dobrými priateľmi, s ktorými sa je o čom rozprávať, spojiť ho s jesenným obedom na záhrade môže vyčarovať zážitok porovnateľný s dovolenkovými chvíľami v zahraničí.  

Predĺžte si dovolenkový pocit bez toho, aby ste takpovediac „vytiahli päty“ z domu, záhrady, zo Slovenska. Svoj kúsok Stredomoria si môžete vyčarovať aj doma- všetko, čo k tomu potrebujete je dobré jedlo, dobrí priatelia, čas a pohoda. Zážitok doplňte kvalitným slovenským prívlastkovým vínom Vitis Galéria. Kolekciu vín s prívlastkom spoznáte podľa čiernej etikety a vybrať si odrodu podľa vašej chuti môžete na www.najnapoje.sk 

Keď budete hľadať inšpiráciu na posedenie s priateľmi, nájdete ju na instagrame v profile Mišky Smolovej @michaelasistersbakerysk. (Pôvodne ste mohli sledovať jej kulinárske umenie  na IG pod názvom @sistersbakery, tento účet už žiaľ nie je aktívny, pretože bol hacknutý). 

Všetci fanúšikovia slovenských maškŕt a gastronomických inšpirácií ju nájdu aj na FB a na jej blogu www.sistersbakery.sk