Načítava sa

Type to search

Recept Muža v zástere: Fašiangové donuty

Viera Horňáková
Zdieľať

Máme tu obdobie fašiangov, počas ktorých na stole nesmú chýbať rôzne dobroty. Zo sladkých jedál sú to najčastejšie šišky, fánky a čoraz viac obľúbené donuty. Od tradičných šišiek sa líšia tvarom a polevami alebo náplňou. Sú však takisto sladkým jedlom pripravovaným z kysnutého cesta. Ako ich pripraviť tak, aby boli jemné a nadýchané? Opýtali sme sa Maja alias Muža v zástere a ten nám prezradil svoj zaručený recept na fašiangové donuty, ktoré si radi pripravíte nielen počas fašiangov.

donuty

Foto: z archívu Maja alias Muža v zástere

Majo túto našu otázku na skvelý recept poňal ako výzvu a musíte uznať, že sa s ňou popasoval skvele. Jeho donuty vyzerajú ako z rúk profesionálneho cukrára a my veríme, že tak, ako vyzerajú, minimálne tak dobre aj chutia. Ak aj vás táto úvodná fotka zlákala, tak neváhajte pustiť sa do receptu.

Ingrediencie na donuty:

  • 400 g polohrubej múky
  • 100 g hladkej múky 00
  • 10 g sušeného droždia (alebo 1/2 kocky čerstvého droždia)
  • 330 g mlieka
  • 60 g roztopeného masla
  • 60 g kryštálového cukru
  • 3 žĺtky
  • 2 PL rumu
    • Tip od Maja: Nebojte sa použiť rum v recepte, aj keď pečiete pre deti. Rum sa používa na to, aby pri vysmážaní donutov nenasiakli toľko oleja. Alkohol sa pri pečení stratí.
  • kôra z 1 citróna
  • štipka soli

Postup:

  • Sušené droždie dáme do 1 dcl mlieka na pár minút napučať.
    • Tip od Maja: Ak použijete čerstvé droždie, pridajte ho do vlažného mlieka s trochou cukru a múky a nechajte vykysnúť kvások.
  • Žĺtky, maslo, cukor, citrónovú kôru, rum a kvások zmiešame.
  • Pridáme múku, soľ a zvyšok mlieka.
  • Vypracujeme hladké cesto. Cesto sa môže zdať najprv redšie.
  • Vypracované cesto preložíme na pomúčenú dosku a vytvarujeme z neho bochník.
  • Posypeme ho múkou, prikryjeme a dáme kysnúť na približne 1-2 hodiny.
  • Vykysnuté cesto vyklopíme na pomúčenú pracovnú dosku a jemne vyvaľkáme na hrúbku cca 1-1,5 cm.
  • Z cesta vykrajujeme kolieska o priemere asi 8 cm a do nich asi 2 cm menšie koliesko.
  • Donuty necháme ešte cca 30 minút podkysnúť.
  • Vo vyššej panvici si rozohrejeme olej.
    • Tip od Maja: Množstvo oleja by malo siahať do viac ako polovice výšky cesta.
    • Tip od Maja: Na rozohriatie oleja si dajte čas. Mal by byť vyhriaty na nie najvyššiu teplotu.
    • Tip od Maja: Radšej ho zohrievajte dlhšie na asi polovičný ohrev, aby vám donuty rýchlo nezhoreli a nezostali v strede surové.
  • Keď jedna strana jemne zhnedne, otočíme ich a vysmažíme aj z druhej strany.
  • Vysmažené donuty ukladáme na papierovú utierku a necháme vychladnúť.
  • Vychladnuté ich plníme a zdobíme podľa chuti a fantázie.
  • Podávať ich môžete s domácim džemom a posypaným práškovým cukrom.

Pozrite si aj video postup, ako Majo pripravoval fašiangové donuty:

Čo si radi pripravujete počas fašiangov vy? Napíšte nám, budeme sa tešiť.