Fašiangový čas je v plnom prúde. Okrem obľúbených sladkých dobrôt, ktoré sa počas tohto obdobia zvykli pripravovať, nesmeli na stole chýbať ani oškvarkové pagáče. Univerzálne slané pečivo je jednoducho klasika. Mnohí sa obávajú postupu, ktorý si vyžaduje prekladanie cesta, ale podľa tohto Majovho receptu zistíte, že to nie je žiadna veda. Posýpku na vrch si môžete zvoliť podľa chuti a jemné domáce oškvarkové pagáče vychutnať s pohárom dobrého vínka. Ak sme vás dostatočne navnadili tak sa poďte spolu s nami pustiť do domácich oškvarkových pagáčov podľa Muža v zástere.
Tento recept mám od mojej maminky a v našej rodine má už dlhú tradíciu.
Majo alias Muž v zástere
Ingrediencie na oškvarkové pagáče:
- 500g hladkej múky
- 500g polohrubej múky (alebo 1kg T650)
- 1 kocka droždia 42g
- 2 čl cukru
- 500g varených zemiakov v šupe
- 4 dcl mlieka
- 3 dcl oleja
- 1dcl piva
- 1 kyslá smotana (200g)
- 1 vajce do cesta + 1 vajce na potretie
- 6 čl soli
- 500g mletých oškvarkov (dajú sa kúpiť už hotové pomleté)
Foto: z archívu Muža v zástere
Postup:
- Z droždia, polovice vlažného mlieka, cukru a lyžice múky spravíme kvások, ktorý necháme asi pol hodinu vykysnúť.
- Zamiesime vláčne cesto, ktoré posypeme múkou a necháme chvíľu podkysnúť.
- Potom cesto rozvaľkáme, potrieme zmäknutými mletými oškvarkami.
- Preložíme z jednej aj druhej strany cez seba, rozvaľkáme, znovu preložíme z opačnej strany a potom ešte raz zopakujeme a vyvaľkáme na hrúbku asi 1 cm.
- Vykrojené pagáčiky potrieme vajíčkom a posypeme sezamom, ľanom a hrubou soľou alebo dáme na vrch kúsok orecha.
- Pečieme s ventilátorom na 190°C cca 13 minút, kým zhnednú.
Ak ste nadšencom kváskových verzií tak ako Majo, vyskúšajte jeho recept na oškvarkové pagáče v kváskovej verzii, ktorý nájdete na jeho blogu.