Načítava sa

Type to search

Recept Muža v zástere: Ozdoby na tortu z ryžového papiera

ZuzanaC
Zdieľať

Prednedávnom Majo alias Muž v zástere predstavil svoj tip na zdobenie torty. Boli to jedlé koraly, ktorých príprava vyzerala oveľa ľahšie ako samotný výtvor. Keďže tento tip na zdobenie mal u vás veľký úspech, radi by sme vám priniesli ďalší, ktorý zvládnete aj sami doma. Výsledný efekt bude pôsobiť ako od profesionálneho cukrára. A keďže sa hovorí, lepšie je raz vidieť, ako stokrát počuť, vďaka video postupu, ktorý pripravil Majo, zvládnete pripraviť ozdoby na tortu z ryžového papiera ľavou zadnou. 

Ozdoby na tortu

Možnosti, ako ozdobiť tortu a dodať jej finálnu podobu, je veľa. Častým spôsobom je používanie cukrovej hmoty – fondánu. Kto si to chce zjednodušiť, môže si kúpiť hotový cukrový posyp alebo perličky a pomocou toho ozdobiť tortu alebo slávnostný dezert. Lentilkami, cukríkmi, drobnými čokoládkami, keksíkmi či trubičkami sa dajú vytvoriť krásne kreácie, stačí ich len pekne skombinovať. Na zdobenie sa dajú použiť jedlé kvety alebo ovocie. Stačí kúsok fantázie a dajú sa vytvoriť hotové umelecké diela. Ak sa pri pečení zvýši krém, aj s obyčajným zdobiacim vreckom dokážete urobiť divy. Podľa nástavca viete krém formovať do rôznych podôb a ozdôb. Pre milovníkov čokolády, je zdobenie čokoládou ideálne. Môžete tortu poliať čokoládovou polevou po celom obvode, alebo len nechať stiecť z vrchu. Ak si trúfate, naplňte vrecko čokoládovou polevou, na fóliu alebo papier na pečenie nastriekajte rôzne tvary, nechajte zaschnúť. Takto vám vzniknú dokonalé dekorácie z čokolády. Niekedy stačí ozaj málo. Vystrihnite si z papiera ornament alebo použite starú záclonu a preosejte cez nich buď práškový cukor alebo kakao. Zhrnuli sme zopár najpoužívanejších tipov na zdobenie dezertov. Ak hľadáte niečo špeciálne, ale zároveň jednoduché na prípravu, inšpirujte sa nasledujúcim tipom od Maja.

Ozdoby z ryžového papiera

Ako si pripraviť ozdobu z ryžového papiera?

  • Ryžový papier sa dá kúpiť už aj bežne v obchodoch v oddelení s ázijskými potravinami.
  • „Na zafarbenie používam gélové cukrárske farby (napr. značka Wilton, tie mám najradšej)”, hovorí Majo.
  • Ryžový papier namočíme na pár sekúnd do vody, pokým zmäkne.
  • Preložíme ho na tanier a pomocou vody a cukrárskych farbív ozdobíme podľa fantázie.
  • Ozdoby sušíme na pokrčenom papieri na pečenie v rúre na 60°C s ventilátorom asi hodinu.
  • Najlepšie je ozdoby použiť na maslový krém, aby nenavlhli a nezmäkli.

Celý postup, ako na to, si pozrite v nasledujúcom videu:

Pripomíname ešte video postup na tvorbu jedlých koralov: 

Recept Muža v zástere: Moderné dekorácie na torty a dezerty

Ako zvyknete tortu alebo dezert zdobiť vy? Nechajte nám komentár.  

Fotografie, video: z archívu Mariána Myjavca

 

Predchádzajúci článok