Síce aktuálne nemáme v ponuke sezónne ovocie, môžeme však využiť zaváraniny. Poznáte lepší spôsob na ich spracovanie, ako je poctivý domáci koláč? Čo by ste povedali na slivkový koláč s mrveničkou, ktorý vám pripomenie leto? Majo alias Muž v zástere známy klasický recept na kysnutý slivkový koláč troška vycibril. Pozrite sa s nami ako a vyskúšajte si ho doma pripraviť aj vy.
Na cesto budeme potrebovať (na cca 30×40 cm plech):
- 500 g hladkej múky
- 100 g práškového cukru
- 120 g masla
- 2 vajcia
- 250 g mlieka
- 10 g droždia
- štipka soli
Plnka:
- 600 g strúhaných jabĺk
- 500 g mäkkého tvarohu
- 60 g kryštálového cukru
- 1 Zlatý klas
- slivky (21 sliviek = 42 polovičiek)
Mrvenička:
- 120 g polohrubej múky
- 120 g kryštálového cukru
- 100 g masla
- 100 g orechov
- 1 škoricový cukor
Kúsok po kúsku zmizne, ani nebudete vedieť kedy 🙂
Postup:
- Múku, sušené droždie, soľ a cukor zmiešame.
- Pridáme vajíčka, zmäknuté maslo a mlieko a vymiešame jemné vláčne cesto.
- Dáme ho vykysnúť, kým zdvojnásobí objem. Trvá to cca 1,5 hodiny.
- Vykysnuté cesto roztiahneme na maslom vymastený a múkou vysypaný veľký plech.
- Jablká postrúhame na hrubom strúhadle a necháme chvíľu postáť. Zlejeme šťavu.
- Pridáme tvaroh, cukor a Zlatý klas a vymiešame plnku.
- Slivky rozrežeme na polovice a odkôstkujeme.
- Poukladáme ich na jablkový tvaroh.
- Múku, cukor, škoricu a orechy zmiešame.
- Pridáme roztopené maslo, spravíme mrveničku a posypeme ňou slivky.
- Dáme piecť do vyhriatej rúry na 190 °C na horný dolný ohrev na cca 35 minút.
- Hotový koláč necháme pred servírovaním aspoň chvíľu vychladnúť.
Vydarené pečenie vám praje Majo
Foto: z archívu Muža v zástere