Načítava sa

Hľadané slovo alebo výraz

Recept Muža v zástere: Slivkový koláč s jablkovým tvarohom a škoricovo-orechovou mrveničkou

Zdieľať
Síce aktuálne nemáme v ponuke sezónne ovocie, môžeme však využiť zaváraniny. Poznáte lepší spôsob na ich spracovanie, ako je poctivý domáci koláč? Čo by ste povedali na slivkový koláč s mrveničkou, ktorý vám pripomenie leto? Majo alias Muž v zástere známy klasický recept na kysnutý slivkový koláč troška vycibril. Pozrite sa s nami ako a vyskúšajte si ho doma pripraviť aj vy.  

 

Slivkový koláč

Na cesto budeme potrebovať (na cca 30×40 cm plech):

  • 500 g hladkej múky
  • 100 g práškového cukru
  • 120 g masla
  • 2 vajcia
  • 250 g mlieka
  • 10 g droždia
  • štipka soli

Plnka:

  • 600 g strúhaných jabĺk
  • 500 g mäkkého tvarohu
  • 60 g kryštálového cukru
  • 1 Zlatý klas
  • slivky (21 sliviek = 42 polovičiek)

Mrvenička:

  • 120 g polohrubej múky
  • 120 g kryštálového cukru
  • 100 g masla
  • 100 g orechov
  • 1 škoricový cukor

Kúsok po kúsku zmizne, ani nebudete vedieť kedy 🙂

Postup:

  • Múku, sušené droždie, soľ a cukor zmiešame.
  • Pridáme vajíčka, zmäknuté maslo a mlieko a vymiešame jemné vláčne cesto.
  • Dáme ho vykysnúť, kým zdvojnásobí objem. Trvá to cca 1,5 hodiny.
  • Vykysnuté cesto roztiahneme na maslom vymastený a múkou vysypaný veľký plech.
  • Jablká postrúhame na hrubom strúhadle a necháme chvíľu postáť. Zlejeme šťavu.
  • Pridáme tvaroh, cukor a Zlatý klas a vymiešame plnku.
  • Slivky rozrežeme na polovice a odkôstkujeme.
  • Poukladáme ich na jablkový tvaroh.
  • Múku, cukor, škoricu a orechy zmiešame.
  • Pridáme roztopené maslo, spravíme mrveničku a posypeme ňou slivky.
  • Dáme piecť do vyhriatej rúry na 190 °C na horný dolný ohrev na cca 35 minút.
  • Hotový koláč necháme pred servírovaním aspoň chvíľu vychladnúť.
Vydarené pečenie vám praje Majo
Foto: z archívu Muža v zástere
/* Sticky bottom */ - ukotvená reklama v spodnej časti webu /* Interstitial */ - reklama medzi preklikmi “Vignetova reklama”