Síce aktuálne nemáme v ponuke sezónne ovocie, môžeme však využiť zaváraniny. Poznáte lepší spôsob na ich spracovanie, ako je poctivý domáci koláč? Čo by ste povedali na slivkový koláč s mrveničkou, ktorý vám pripomenie leto? Majo alias Muž v zástere známy klasický recept na kysnutý slivkový koláč troška vycibril. Pozrite sa s nami ako a vyskúšajte si ho doma pripraviť aj vy.
Na cesto budeme potrebovať (na cca 30×40 cm plech):
500 g hladkej múky
100 g práškového cukru
120 g masla
2 vajcia
250 g mlieka
10 g droždia
štipka soli
Plnka:
600 g strúhaných jabĺk
500 g mäkkého tvarohu
60 g kryštálového cukru
1 Zlatý klas
slivky (21 sliviek = 42 polovičiek)
Mrvenička:
120 g polohrubej múky
120 g kryštálového cukru
100 g masla
100 g orechov
1 škoricový cukor
Kúsok po kúsku zmizne, ani nebudete vedieť kedy 🙂
Postup:
Múku, sušené droždie, soľ a cukor zmiešame.
Pridáme vajíčka, zmäknuté maslo a mlieko a vymiešame jemné vláčne cesto.
Dáme ho vykysnúť, kým zdvojnásobí objem. Trvá to cca 1,5 hodiny.
Vykysnuté cesto roztiahneme na maslom vymastený a múkou vysypaný veľký plech.
Jablká postrúhame na hrubom strúhadle a necháme chvíľu postáť. Zlejeme šťavu.
Pridáme tvaroh, cukor a Zlatý klas a vymiešame plnku.
Slivky rozrežeme na polovice a odkôstkujeme.
Poukladáme ich na jablkový tvaroh.
Múku, cukor, škoricu a orechy zmiešame.
Pridáme roztopené maslo, spravíme mrveničku a posypeme ňou slivky.
Dáme piecť do vyhriatej rúry na 190 °C na horný dolný ohrev na cca 35 minút.
Hotový koláč necháme pred servírovaním aspoň chvíľu vychladnúť.