Načítava sa

Type to search

Recept Muža v zástere: Zaváraná omáčka na pizzu

Viera Horňáková
Zdieľať
Paradajkám sa toto leto mimoriadne darilo. Bola by to škoda nevyužiť. Chuť, vôňa, farba poctivého domáceho kečupu či pretlaku je nezameniteľná. Ak už vám dochádzajú nápady, ako ešte úrodu zúžitkovať, Majo alias Muž v zástere si pre vás prichystal vynikajúci tip – zaváranú omáčku na pizzu.

zaváraná omáčka na pizzu

Zaváraná omáčka na pizzu – recept:

  • 5 kg klasických alebo cherry rajčín
  • 8 veľkých cibúľ
  • 20 strúčikov cesnaku
  • 2 dcl olivového oleja
  • 3 veľké hrste čerstvej bazalky
  • 5 PL kryštálového cukru
  • 7 dcl hustého paradajkového pretlaku
  • 2 čl čierneho korenia
  • 5 čl soli (pridáme podľa chuti)

Postup:

  • Na oleji opražíme nadrobno pokrájanú cibuľu, pridáme posekaný cesnak a pokrájané rajčiny.
  • Rajčiny môžeme aj oblanžírovať, ale nie je to nutné, keďže sa zmes bude nakoniec mixovať.
    • TIP: Rajčiny najľahšie ošúpeme tak, že vyrežeme zelený stred na vrchu rajčiny, ponoríme ju na cca minútu do vriacej vody a ochladíme. Šupka jedným ťahom krásne zlezie. Je to jednoduchšie, ako ju narezávať. 😉👍
  • Rajčiny chvíľu povaríme, pridáme soľ, korenie, pretlak a cukor. Povaríme asi 5 minút.
  • Odstavíme a nakoniec pridáme bazalku.
  • Celú zmes postupne rozmixujeme najemno a plníme ňou poháre.
  • Dáme ich sterilizovať klasickým spôsobom. Ale ja preferujem zaváranie v umývačke riadu alebo v rúre. Je to rýchlejšie a vysterilizujete naraz viac pohárov.
  • Robím to takto: V umývačke riadu stačí nastaviť režim s najvyššou teplotou, napríklad režim hrnce alebo hygiena a nechať prejsť celý program.
  • Pri sterilizovaní v rúre stačí do hlbšieho plechu naliať asi 1 cm vody, naukladať poháre, vložiť do studenej rúry, nastaviť teplotu na 130 °C na horný dolný ohrev.
  • Po dosiahnutí teploty sterilizujeme 30 minút.
Vyskúšajte aj tento recept od Maja: