Máte recept, o ktorom môžete povedať, že je to stávka na istotu? U mňa je to jednoznačne rokmi overený recept na bábovku. Aj keď som už skúšala aj iné recepty, stále som sa nakoniec vrátila k tomu pôvodnému. Ak mám chuť a náladu, tak základný recept dopĺňam pridaním špeciálnej ingrediencie. Takto bábovku, ktorá sa vždy podarí, pripravujem ja.
Ingrediencie:
- 4 vajíčka
- 200 g práškového cukru
- 1 dcl oleja
- 1 dcl vlažnej vody
- 200 g polohrubej múky
- 1/2 balenia kypriaceho prášku do pečiva
Postup:
- 4 žĺtky vymiešame s práškovým cukrom do peny.
- Pridáme olej, vodu a premiešame.
- Prisypeme múku s kypriacim práškom do pečiva.
- Nakoniec vyšľaháme 4 bielka a sneh jemne, už bez mixéra primiešame do cesta.
- Pokiaľ máme plechovú formu, tak ju vymastíme maslom a posypeme múkou.
- Cesto vylejeme do formy a dáme piecť na 180° cca 30 minút.
Najčastejšie kombinácie bábovky
Uvedený základný recept na bábovku zvyknem z času na čas ozvláštniť aj takto:
- Do cesta môžete posekať podľa chuti orechy (vlašské, pekanové alebo lieskovce) a pridať pár kvapiek rumu.
- Alebo posekajte kvalitnú horkú čokoládu na kúsky, pridajte do cesta, vylejte do formy a upečte si tak bábovku s kúskami čokolády.
- Najčastejšie robievam dvojfarebnú kombináciu – najprv vylejem 3/4 svetlého cesta do formy, do zvyšku cesta prisypem kakao, a tak ho vylejem na záver a dám piecť.
- Ak máte radi ovocné koláče, pridajte do bábovkového cesta zavárané odkôstkované čerešne. Pred tým, než ich pridáte do cesta, posypte trochu polohrubou múkou, aby nespadli na dno formy.
- Ak máte radi tvaroh, môžete do cesta primiešať aj ten. Primiešajte ho však do cesta ešte predtým, než pridáte sneh z bielok. Ak pridáte jemný tvaroh, cesto bude o niečo redšie.
Čo nesmie nikdy chýbať pri akejkoľvek alternatíve? Keď bábovku vyberiem z rúry a preklopím ju na podnos, tak ju zvyknem posypať práškovým cukrom. Stačí už len šálka kávy, čaju alebo u detí šálka kakaa a môžete si vychutnať príjemnú chvíľu.