Načítava sa

Type to search

Recept podľa Muža v zástere: Jesenná orechová roláda s jablkami a tvarohom

Viera Horňáková
Zdieľať

Jablkové koláče a dezerty sú veľmi obľúbené v takmer každej domácnosti. Tradičné a klasické recepty dnes vymeníme za zaujímavý recept na jesennú roládu podľa Muža v zástere. Jesenná preto, lebo spája chute jesene – jablká, škoricu a orechy. Tieto ingrediencie v kombinácii s tvarohom vám vytvoria príjemný a vláčny dezert. Aký je váš obľúbený recept na dezert s jablkami? Napíšte nám. 

Zaujímavosti o jablkách

jablká

Foto: pexels.com

Jablká patria k tradičnému ovociu, ktoré sa pestuje na Slovensku. Existuje niekoľko letných, skoro jesenných, neskoro jesenných aj zimných odrôd. Niektoré sú vhodné na okamžitý konzum, iné sa hodia aj na dlhodobé skladovanie. Líšia sa vzhľadom aj chuťou. Napríklad známe a na Slovensku veľmi obľúbené jablká odrody Gala obsahujú veľa cukru, preto sa hodia do dezertov. Zeleno- žlté zafarbenie má odroda Golden delicious, ktoré vyniknú napríklad aj v šalátoch. Kto má rád kyslejšie jablká, pre neho je vhodná odroda Idared. Všetci priaznivci odšťavovania si prídu na svoje pri odrode Jonagold, ktorá má vysoký obsah šťavy.

Ingrediencie – Roláda:

Foto: Muž v zástere

  • 7 vajec
  • 80 g mletých vlašských orechov
  • 100 g práškového cukru
  • 100 g polohrubej múky
  • 1/2 čl škorice

Ingrediencie – Jablková plnka

  • 800 g strúhaných jabĺk
  • 2 vanilkové cukry
  • 1 PL kryštálového cukru – ak máte jablká dosť sladké, môžete vynechať
  • 1 Zlatý klas alebo vanilkový puding
  • 3 dcl vody

Ingrediencie – Tvarohová plnka

  • 200 ml šľahačkovej smotany
  • 400 g jemného tvarohu
  • 3 PL práškového cukru

Postup – Jesenná roláda

  • Celé vajcia s cukrom vyšľaháme v robote do nadýchanej peny. Môže to trvať niekoľko minút.
  • Do peny jemne primiešame mleté orechy, múku a škoricu.
  • Nadýchané cesto vylejeme na papierom vystlaný veľký plech. Marián použil rozmer 41x33cm.
  • Pečieme na 170°C cca 15 minút, kým cesto jemne zhnedne. Nemusí byť priveľmi upečené.
  • Ešte teplé cesto prenesieme papierom hore na utierku, stiahneme opatrne papier a spolu s utierkou zatočíme do rolády. Necháme vychladnúť.
  • Nastrúhané jablká s cukrom a 1dcl vody podusíme do mäkka cca 10 minút.
  • Zlatý klas zmiešame s 2 dcl vody, nalejeme na jablká a uvaríme hustý puding. Necháme vychladnúť.
  • Smotanu na šľahanie vyšľaháme do husta a jemne do nej ručne primiešame tvaroh a cukor.
  • Dáme stuhnúť aspoň na 1 hodinu do chladničky.
  • Vychladnutý plát cesta rozvinieme, preložíme na potravinovú fóliu, natrieme vychladnutými jablkami, na ne rozotrieme tvarohový krém a zvinieme do rolády.
  • Roládu zabalíme do potravinovej fólie, poriadne utiahneme a dáme stuhnúť na pár hodín do chladničky.

Príjemné chvíle pri príprave tohto vláčneho dezertu a jeho maškrtení vám praje Marián alias Muž v zástere.