Načítava sa

Hľadané slovo alebo výraz

Recept podľa Muža v zástere: Kurací kebab v lepinji s tzatziki

Zdieľať

Pamätáte sa ako Marián alias Muž v zástere otváral grilovací špeciál receptom na domáce hamburgerové žemle? Tak tento raz sa poriadne pripravte. Dokonalé jedlo tak, ako sa na zahájenie takéhoto grilovacieho špeciálu patrí. Tým nechceme povedať, že zahajujeme grilovaciu sezónu, veríme, že ešte nás čakajú pekné dni, kedy si budeme môcť vychutnať skvelé jedlo vonku v záhrade, na terase či balkóne. Nachystajte si ingrediencie a poďte si s nami pripraviť Kurací kebab v lepinji s tzatziki. 

Lepinja je druh chleba v tvare placky na balkánsky štýl. Základom je múka a kvasnice. Je to jedlo, s ktorým sa stretnete v balkánskej a stredozemnej kuchyni. V Arménsku sa používa označenie – pita. Názov lepinja nájdete predovšetkým v Bosne a Hercegovine. Tento chlieb je skvelý pri grilovačkách a piknikoch. Hodí sa k rôznym omáčkam, hummusu, ale aj k naplneniu napríklad mäsom či zeleninou. Mimochodom, keď sme už pri tom, aké typicky zahraničné jedlá ste toto leto ochutnali? Nechajte nám komentár.

Ingrediencie

Kebab mäso

  • 1 kg vykostených kuracích stehien
  • 300 g bieleho jogurtu
  • šťava z 1/2 citróna
  • 2 čl soli
  • 1/2 čl čierneho korenia
  • 2 čl mletej papriky
  • 3 čl kari korenia
  • 1 čl mletej rasce
  • 1/2 čl škorice
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 3 PL olivového oleja
kebab

Foto: Muž v zástere

Lepinja

  • 400 g chlebovej múky T650
  • 300 g vody
  • 10 g sušeného droždia
  • 2 čl soli

Tzatziki

  • 1 šalátová uhorka
  • 300 g bieleho jogurtu
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 čl soli
  • 1/2 čl čierneho korenia
  • 1 PL sušeného alebo čerstvého kôpru

Postup

Kebab

  • Z jogurtu, korenín, cesnaku a oleja si spravíme marinádu.
  • Vykostené kuracie stehná vložíme do marinády a necháme odležať aspoň dve hodiny. Najlepšie do druhého dňa.
  • Mäso vyberieme z marinády, jemne poutierame papierovými utierkami a napichneme na grilovaciu rotiseriu (držiak na grilované pokrmy) alebo na kovové ihlice na špízy.
  • Dáme piecť na gril alebo do rúry. Na nižšej teplote, cca 180°C pečieme približne asi 1 – 1,5 hodiny.

Lepinje

  • Múku, vodu, droždie a soľ vymiesime.
  • Posypeme múkou, vytvarujeme bochník a prikryté necháme kysnúť asi hodinu.
  • Znovu premiesime, spravíme bochník a necháme ešte vykysnúť.
  • Rozdelíme na 4 rovnaké bochníky. Necháme odležať asi 10 minút.
  • Roztlačíme prstami do tvaru hrubšej placky.
  • Nožom alebo špachtľou zatlačíme na povrchu mriežku.
  • Necháme podkysnúť ešte cca 10 minút.
  • Uložíme na papier na pečenie a dáme piecť do grilu alebo do rúry.
  • V rúre pečieme na 200°C cca 15 minút do zhnednutia.

Tzatziki

  • Uhorku so šupkou postrúhame nahrubo.
  • Osolíme a necháme pár minút postáť, aby pustila vodu.
  • Cez papierovú utierku vodu vyžmýkame.
  • K uhorke pridáme jogurt, cesnak, korenie, kôpor a soľ podľa chuti.

Lepinju prerežeme, natrieme tzatziki, pridáme na kúsky narezané mäso, zeleninu, šalát, opäť trošku tzatziki a môžeme podávať. Želáme vám dobrú chuť!

Videorecept pripravil: Muž v zástere

/* Sticky bottom */ - ukotvená reklama v spodnej časti webu /* Interstitial */ - reklama medzi preklikmi “Vignetova reklama”