Načítava sa

Type to search

Recept podľa Muža v zástere: Medovníkové sobíky

ZuzanaC
Zdieľať

Čo by to bolo za vianočné pečenie bez medovníkov? Chuť a vôňa medovníkov je tak výnimočná, že ich nemôžeme vynechať ani v rámci vianočného špeciálu s Majom. Ak ste aj vy rovnako naladení, pripravte si všetky suroviny a poďte sa s nami pustiť do ďalšieho skvelého receptu od Maja. 

medovníkové sobíky

Skúšali ste niekedy z medovníkového cesta pripraviť niečo iné ako len klasické medovníčky? Majo alias Muž v zástere si pre vás vymyslel skvelý nápad, ktorý môžete doma vyskúšať aj so svojimi deťmi a premeniť tak vianočné pečenie na zábavu. Vyskúšajte medovníkové sobíky z klasického medovníkového cesta. Pre tých, ktorí máte radšej klasiku nevadí, pokojne si vyrobte medovníčky tak, ako ich máte radi vy. Je to len na vás.

Na medovníkové sobíky budeme potrebovať:

(Základný recept na medovníkové cesto)

  • 2 vajíčka + 1 na potretie
  • 400 g hladkej múky 00
  • 120 g práškového cukru
  • 50 g masla
  • 100 g medu
  • 1 čl sódy bikarbóny
  • 1 čl kakaa
  • 2 čl perníkového korenia

Na zdobenie si pripravte:

  • slané praclíky
  • čokoládovú polevu alebo čokoládovo-orieškovú nátierku
  • lentilky
  • bielková poleva alebo hotová biela zdobiaca pasta

Postup:

  • Cesto je najlepšie zamiesiť aspoň deň vopred, aby odležalo.
  • Vajíčka s cukrom vyšľaháme do bielej peny. Trvá to niekoľko minút.
  • Pridáme k nim med, rozpustené maslo a múku zmiešanú s ostatnými ingredienciami.
  • Vymiesime tuhšie jemné cesto.
  • Hotové cesto zabalíme do fólie a necháme odpočívať najlepšie aspoň do druhého dňa v chladničke.
  • Cesto vyvaľkáme na múkou posypanej doske na hrúbku asi 4mm.
  • Z cesta vykrajujeme kolieska alebo oválne tvary, ktoré budú slúžiť ako hlava sobíka a potom malé kolieska, ktoré budú nos.
  • Spravíme si toľko kúskov, koľko budeme chcieť ozdobiť sobíkov.
  • Z ostatného cesta si môžeme povykrajovať klasické vianočné tvary, napríklad hviezdičky, zvončeky a podobne.
  • Medovníky pred pečením potrieme rozšľahaným vajíčkom.
  • Keď chceme, aby boli medovníky ešte viac lesklé, potrieme ich ešte raz hneď po dopečení, kým sú ešte horúce.
  • Medovníky pečieme vo vyhriatej rúre na 190°C na horný a dolný ohrev cca 9-10 minút.
  • Vychladnuté medovníky zdobíme podľa fantázie alebo do tvaru sobíkov.

Pozrite si záber zo zdobenia sobíkov:

Pozrite si aj celé LIVE s Majom, ako piekol a pripravoval medovníkové sobíky v priamom prenose.

Veselé sviatočné pečenie vám praje Majo!

Zapojte sa teraz do súťaže, ktorá prebieha aktuálne na Majovom FB profile. Vyhrať môžete nákupnú poukážku v TESCO, s ktorou si môžete nakúpiť všetky potrebné suroviny na pečenie vianočných dobrôt. 

Foto, video: archív M.M.

Tags:

Mohlo by sa vám páčiť