Čo by to bolo za vianočné pečenie bez medovníkov? Chuť a vôňa medovníkov je tak výnimočná, že ich nemôžeme vynechať ani v rámci vianočného špeciálu s Majom. Ak ste aj vy rovnako naladení, pripravte si všetky suroviny a poďte sa s nami pustiť do ďalšieho skvelého receptu od Maja.
Skúšali ste niekedy z medovníkového cesta pripraviť niečo iné ako len klasické medovníčky? Majo alias Muž v zástere si pre vás vymyslel skvelý nápad, ktorý môžete doma vyskúšať aj so svojimi deťmi a premeniť tak vianočné pečenie na zábavu. Vyskúšajte medovníkové sobíky z klasického medovníkového cesta. Pre tých, ktorí máte radšej klasiku nevadí, pokojne si vyrobte medovníčky tak, ako ich máte radi vy. Je to len na vás.
Na medovníkové sobíky budeme potrebovať:
(Základný recept na medovníkové cesto)
2 vajíčka + 1 na potretie
400 g hladkej múky 00
120 g práškového cukru
50 g masla
100 g medu
1 čl sódy bikarbóny
1 čl kakaa
2 čl perníkového korenia
Na zdobenie si pripravte:
slané praclíky
čokoládovú polevu alebo čokoládovo-orieškovú nátierku
lentilky
bielková poleva alebo hotová biela zdobiaca pasta
Majove medovníkové sobíky vyzerajú rozkošne 🙂
Akoby im vdýchol život 🙂
Postup:
Cesto je najlepšie zamiesiť aspoň deň vopred, aby odležalo.
Vajíčka s cukrom vyšľaháme do bielej peny. Trvá to niekoľko minút.
Pridáme k nim med, rozpustené maslo a múku zmiešanú s ostatnými ingredienciami.
Vymiesime tuhšie jemné cesto.
Hotové cesto zabalíme do fólie a necháme odpočívať najlepšie aspoň do druhého dňa v chladničke.
Cesto vyvaľkáme na múkou posypanej doske na hrúbku asi 4mm.
Z cesta vykrajujeme kolieska alebo oválne tvary, ktoré budú slúžiť ako hlava sobíka a potom malé kolieska, ktoré budú nos.
Spravíme si toľko kúskov, koľko budeme chcieť ozdobiť sobíkov.
Z ostatného cesta si môžeme povykrajovať klasické vianočné tvary, napríklad hviezdičky, zvončeky a podobne.
Medovníky pred pečením potrieme rozšľahaným vajíčkom.
Keď chceme, aby boli medovníky ešte viac lesklé, potrieme ich ešte raz hneď po dopečení, kým sú ešte horúce.
Medovníky pečieme vo vyhriatej rúre na 190°C na horný a dolný ohrev cca 9-10 minút.
Vychladnuté medovníky zdobíme podľa fantázie alebo do tvaru sobíkov.
Pozrite si záber zo zdobenia sobíkov:
Pozrite si aj celé LIVE s Majom, ako piekol a pripravoval medovníkové sobíky v priamom prenose.