Tento týždeň k nám nebol z hľadiska počasia dvakrát priaznivý, preto si ho poďme troška spríjemniť a rozžiariť. Ako inak, dobrým sladkým dezertom, ktorý si pokojne môžete pripraviť a vychutnávať počas blížiaceho sa víkendu. Medzi receptmi Mariána alias Muža v zástere nás tentokrát zaujal recept na ovocný cheesecake. Svieži, lahodný a ľahký koláčik, ktorý rozžiari určite aj ten najupršanejší deň.
Cheesecake má už dlhšie svoje miesto aj v našich slovenských kuchyniach. Pôvodná receptúra pochádza však zo Starovekého Grécka. Základnú verziu cheesecaku tvorí prvá vrstva – sušienkový základ a druhá, hlavná vrstva dezertu – zmes mäkkého čerstvého syra. Najčastejšie sa v receptoch na cheesecake používa lahodný syr mascarpone, ricotta, philadelphia alebo jemný tvaroh. Túto receptúru dnes poznáme už obohatenú aj o tretiu vrstvu, a to rôzne príchute a polevy, či už ovocná, čokoládová, karamelová a ďalšie. Obľúbeným sa stal aj nepečený variant, ale my si dnes spolu s Majom pripravíme pečenú verziu. Ako nám sám prezradil, uprednostňuje skôr pečený cheesecake.
(na 26 cm tortovú formu)
Cheesecake sa po upečení bude v strede ešte jemne triasť, ale to vôbec nevadí, po vychladnutí stuhne.
Vyskúšajte aj tento recept od Muža v zástere: Plnené lievance z jemného cesta
Pyré dáme do malého hrnca a privedieme do varu. Následne ho odstavíme a nalámeme do neho bielu čokoládu. Necháme cca 3 minúty postáť, kým sa roztopí a vymiešame hladkú lesklú polevu.
Do malého hrnca dáme ovocie s polovicou vody a cukrom. V druhej časti vody rozmiešame Zlatý klas. Keď ovocie zmäkne a začne bublať, prilejeme k nemu Zlatý klas a uvaríme husté želé, ktoré je najprv mútne, ale po uvarení a zhustnutí pekne spriesvitnie. Miešame ho jemne a pomaly, aby sme veľmi nerozdrvili ovocie. Ešte horúci puding opatrne vylejeme na cheesecake a necháme stuhnúť.
Mariána alias Muža v zástere sme sa opýtali, ktorý cheesecake má najradšej on a aké triky pri pečení cheesecakov používa.
Cheesecaky milujem na všetky spôsoby a milujú ich aj všetci v mojom okolí. Preto ich robím pomerne často. Medzi môj najobľúbenejší patrí mangový, Oreo alebo čučoriedkový.
Zdroje foto: archív Mariána alias Muža v zástere