Načítava sa

Type to search

Recept podľa Muža v zástere: Ovocný cheesecake

Viera Horňáková
Zdieľať

Tento týždeň k nám nebol z hľadiska počasia dvakrát priaznivý, preto si ho poďme troška spríjemniť a rozžiariť. Ako inak, dobrým sladkým dezertom, ktorý si pokojne môžete pripraviť a vychutnávať počas blížiaceho sa víkendu. Medzi receptmi Mariána alias Muža v zástere nás tentokrát zaujal recept na ovocný cheesecake. Svieži, lahodný a ľahký koláčik, ktorý rozžiari určite aj ten najupršanejší deň.

Cheesecake má už dlhšie svoje miesto aj v našich slovenských kuchyniach. Pôvodná receptúra pochádza však zo Starovekého Grécka. Základnú verziu cheesecaku tvorí prvá vrstva – sušienkový základ a druhá, hlavná vrstva dezertu – zmes mäkkého čerstvého syra. Najčastejšie sa v receptoch na cheesecake používa lahodný syr mascarpone, ricotta, philadelphia alebo jemný tvaroh. Túto receptúru dnes poznáme už obohatenú aj o tretiu vrstvu, a to rôzne príchute a polevy, či už ovocná, čokoládová, karamelová a ďalšie. Obľúbeným sa stal aj nepečený variant, ale my si dnes spolu s Majom pripravíme pečenú verziu. Ako nám sám prezradil, uprednostňuje skôr pečený cheesecake.

Ovocný cheesecake – ingrediencie:

(na 26 cm tortovú formu)

  • 500 g mascarpone
  • 500 g jemného tvarohu
  • 2 dcl smotany na šľahanie
  • 3 vajíčka
  • 100 g hladkej múky
  • 100 g práškového cukru
  • 100 g mangového alebo iného ovocného pyré

Na korpus budeme potrebovať:

  • 200 g sušienok – môžu byť klasické maslové alebo kakaové
  • 100 g masla

Ovocný cheesecake – postup:

  • Sušienky rozmixujeme, zmiešame s roztopeným maslom a navrstvíme do papierom vystlanej tortovej formy. Dáme piecť na 160°C na 10 minút.
  • Vajíčka s cukrom vyšľaháme do bielej hustej peny.
  • Pridáme mascarpone, šľahačku a vyšľaháme do hladka.
  • Pridáme tvaroh a múku a jemne vymiešame do hustého krému.
  • Hmotu rozdelíme na 2 časti. Prvú časť navrstvíme na sušienkový korpus a do druhej primiešame ovocné pyré. Pridáme ju do formy.
    • Tip: Medzi vrstvy krému môžeme dať aj mrazené ovocie.
  • Dáme piecť na 160° C na horný dolný ohrev na cca 50 minút.
  • Pokiaľ začne vrch veľmi hnednúť, môžme ho prikryť alobalom.

Cheesecake sa po upečení bude v strede ešte jemne triasť, ale to vôbec nevadí, po vychladnutí stuhne.

  • Po vychladnutí cheesecake polejeme polevou alebo želé a ozdobíme ovocím. Necháme ho stuhnúť najlepšie do druhého dňa.

ovocný cheesecake

Vyskúšajte aj tento recept od Muža v zástere: Plnené lievance z jemného cesta

Mangová poleva/ganache:

  • 200 g bielej čokolády
  • 150 g mangového pyré

Pyré dáme do malého hrnca a privedieme do varu. Následne ho odstavíme a nalámeme do neho bielu čokoládu. Necháme cca 3 minúty postáť, kým sa roztopí a vymiešame hladkú lesklú polevu.

Želé s lesným ovocím:

  • 300 g mrazeného ovocia
  • 350 ml vody
  • 2 PL hnedého cukru
  • 1 Zlatý klas alebo vanilkový puding

Do malého hrnca dáme ovocie s polovicou vody a cukrom. V druhej časti vody rozmiešame Zlatý klas. Keď ovocie zmäkne a začne bublať, prilejeme k nemu Zlatý klas a uvaríme husté želé, ktoré je najprv mútne, ale po uvarení a zhustnutí pekne spriesvitnie. Miešame ho jemne a pomaly, aby sme veľmi nerozdrvili ovocie. Ešte horúci puding opatrne vylejeme na cheesecake a necháme stuhnúť.

Mariána alias Muža v zástere sme sa opýtali, ktorý cheesecake má najradšej on a aké triky pri pečení cheesecakov používa.

Aký je tvoj najobľúbenejší cheesecake?

Cheesecaky milujem na všetky spôsoby a milujú ich aj všetci v mojom okolí. Preto ich robím pomerne často. Medzi môj najobľúbenejší patrí mangový, Oreo alebo čučoriedkový.

Aké vychytávky pri pečení cheesecakov používaš?

  • Čo sa týka sušienok, najviac sa mi osvedčili kakaové indiánky.
  • Cheesecake nechávam vychladnúť v zatvorenej rúre, aby rýchlo nespadol a nepopraskal. Pokiaľ to dodržíme, bude navyše nadýchanejší :).

Zdroje foto: archív Mariána alias Muža v zástere

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *