Po úspešnej prechádzke lesom si môžete domov priniesť okrem skvelého pocitu, že robíte niečo dobré pre svoje zdravie, aj hotové poklady – huby. Ak chcete ísť cielene na huby, dávame vám do pozornosti tento zaujímavý prehľad o aktuálnom výskyte húb na Slovensku. O tom, ako ich chutne a skvele spracovať čítajte ďalej tento článok, v ktorom sa dozviete nový recept od Mariána alias Muža v zástere a jeden jeho tip navyše na využitie húb v kuchyni a domácnosti.
Huby sú vynikajúcou surovinou, ktorá sa dá rôznorodo využiť v kuchyni. Môžu byť hlavnou surovinou, napríklad v hubovej polievke alebo v hubovom rizote, ale takisto vyniknú aj v chutnej hubovej omáčke.
Marián alias Muž v zástere si minulú jeseň priniesol z prechádzky lesom dva plné košíky bedlí, z ktorých okrem sušenia a vysmážania bedľových hlavičiek, využil na prípravu fantastického bedľového guľáša. A tu je recept. Nech sa páči, inšpirujte sa.
Ingrediencie – Pikantný bedľový guľáš:
Foto: Muž v zástere
- 8-12 bedľových hlavičiek (záleží podľa veľkosti)
- 7 stredne veľkých zemiakov (1 nepokrájaný si odložíme na zahustenie)
- 2 veľké cibule
- 3 strúčiky cesnaku
- zeleninový vývar (môže byť aj kurací alebo hovädzí)
- konzerva sterilizovaných červených fazulí
- 1 vrecko gulášového korenia
- 3 čl mletej červenej papriky
- chilli papričku podľa chuti
- masť, olej
- korenie, soľ, sušená a čerstvá petržlenová vňať
Postup – Pikantný bedľový guľáš:
- Na masti a troška oleji si osmažíme na drobno nakrájanú cibuľu, pridáme cesnak a na kocky nakrájané bedle.
- Chvíľku opražíme, prilejeme asi deci vody, pridáme gulášové korenie, papriku, na kocky nakrájané zemiaky a zalejeme vývarom asi 2 cm nad ingrediencie.
- Varíme, pokým sú zemiaky takmer mäkké – približne 15 minút.
- Pridáme na jemno nastrúhaný zemiak, konzervu fazuliek, chilli papričku, sušenú petržlenovú vňať, podľa chuti korenie a soľ.
- Povaríme ešte pár minút, pokým zemiaky úplne zmäknú.
- Ak chceme guláš hustejší, môžeme 2 naberačky šťavy rozmiešať s 1 PL solamylu (škrob) a chvíľu povariť.
- Guláš servírujeme s čerstvou petržlenovou vňaťou, prípadne si pre väčšiu pikantnosť pridáme chilli.
- Ideálne podávame s čerstvým kváskovým chlebíkom.
Tip navyše od Muža v zástere, ako môžeme bedle ešte spracovať:
- Zo sušených bedľových nožičiek si môžete pripraviť hubové korenie. Ako na to? Bedľové nožičky treba nechať poriadne vysušiť. Potom ich pomelieme najemno v mixéri. Takéto korenie sa hodí do jedál, v ktorých chceme zvýrazniť hubovú chuť.
- Sušené klobúky bedlí môžete aj počas roka použiť do klasického guľáša.
-
-
Foto: Muž v zástere
-
- Odporúčanie: Pri sušení bedľových nožičiek aj bedľových klobúkov používajte bobkový list na uskladnenie kvôli zamedzeniu škodcov.
Aby vám neunikol žiaden nový recept od Muža v zástere, sledujte ich v našej kategórii RECEPTY MUŽA V ZÁSTERE.