Septembrové dni si môžeme spríjemniť rôznymi spôsobmi. Ako sa hovorí, jedlo spája, takže sme sa rozhodli podeliť sa s vami so skvelým receptom na kysnutý slivkový koláč, keďže sezóna sliviek je momentálne aktuálna.
Foto: pexels.com
Slivky sú ovocím, ktoré dozrievajú koncom leta a dajú sa rôzne využiť. Sú skvelé čerstvé, ale aj sušené, v kompóte, či v tradičnom poctivom domácom lekvári. Ak ich máte akurát doma, zásoby na zimu ste si už pripravili, inšpirujte sa týmto jednoduchým receptom na klasický slivkový koláč z kysnutého cesta.
Na koláč budeme potrebovať:
20 g droždia
1 PL práškového cukru
0,2 l vlažného mlieka
400 g polohrubej múky
trocha soli
1 vajce
75 g práškového cukru
75 g roztopeného masla
slivky
môže, ale nemusí byť škorica a mandľové plátky
Na posýpku si pripravte: 100 g práškového cukru, 100 g studeného masla, 100 g polohrubej múky + mandľové plátky.
Najprv si pripravíme kvások: droždie s 1 PL práškového cukru rozpustíme vo vlažnom mlieku a necháme pod pokrievkou 15 minút, aby sa vytvoril kvások.
Do misy si pripravíme múku, soľ, 1 vajíčko, cukor a roztopené maslo (musí byť vlažné, nie horúce)
K surovinám v miske pridáme hotový kvások.
Všetko spolu premiešame a vymiesime kysnuté cesto. Môže sa trocha lepiť.
Cesto necháme vykysnúť na teplom mieste 30 minút.
Netreba sa zľaknúť, cesto narastie mierne.
Cesto preložíme na pracovnú dosku a vyvaľkáme.
Preložíme na plech vymastený maslom alebo vyložený papierom na pečenie.
Poukladáme ovocie (ja zvyknem slivky ešte premiešať so škoricou alebo škoricovým cukrom). Kto má radšej, keď je koláč šťavnatý, ukladá ovocie jedno vedľa druhého (tak aby nebolo vidno cesto) a reznou stranou nahor.
Vrch môžeme posypať mandľovými plátkami a pripravenou posýpkou.
Dáme piecť do rúry na 200° približne polhodinu, treba sledovať podľa vlastnej rúry.