Načítava sa

Type to search

Recept podľa Muža v zástere: Slivkové guľky zo zemiakového cesta

Viera Horňáková
Zdieľať

Stále máme máj, lásky čas, preto by sme radi tento článok s receptom venovali láske. Láske k jedlu, k tradičnému jedlu, ale aj láske k mamám a starým mamám, ktoré nás tieto tradičné recepty učia. Čo pre vás znamená tradičné jedlo? Čo si pod tým predstavíte? Ktoré jedlo je pre vás tradičné? Určite jedným z nich sú aj slivkové guľky zo zemiakového cesta. Pripravte si ich spolu s nami podľa receptu Mariána alias Muža v zástere.

Keďže sme len nedávno oslávili Deň matiek, tak sme sa Mariána opýtali na to, ktoré jedlá mu chutia najviac od jeho mamky. „Určite plnená paprika a segedínsky guľáš, jednoznačne, mňam, hneď by som si dal, ” s úsmevom hovorí Marián alias Muž v zástere. Podľa rád svojej maminky Marián pripravuje tradičné jedlo – slivkové guľky zo zemiakového cesta. Pripravte si ich spolu s nami a preneste sa do detstva.

Slivkové guľky – ingrediencie

  • 1300 g v šupke uvarených zemiakov – váha je po ošúpaní, tak si dajte variť cca 1,5 kila
  • 450 g polohrubej múky
  • 4 vajcia
  • 1/2 čl soli
  • zavárané alebo čerstvé slivky

Keďže nie je sezóna čerstvých sliviek, použil som moje domáce zavárané.

Marián alias Muž v zástere

Slivkové guľky – postup

  • Vo veľkej mise zmiešame rozpučené alebo najemno nastrúhané varené zemiaky, vajíčka, múku a soľ.
  • Vypracujeme jemne lepivé cesto, ktoré preložíme na poriadne pomúčenú pracovnú dosku.
  • Cesto tiež posypeme múkou a jemne ho rozvaľkáme na hrúbku 0,5 cm.
  • Počas vaľkania ho podsýpame múkou, aby sa nám neprilepilo o dosku.
    • Tip: Pozor, len to netreba prehnať s múkou, aby boli jemné a nestvrdli.
  • Vyvaľkané cesto rozdelíme na cca 7 centrimetrové štvorce a do stredu poukladáme štvrťky sliviek a vytvarujeme guľky.
  • Vo veľkom hrnci necháme zovrieť vodu s trochou soli.
  • Guľky opatrne vložíme do vriacej vody.
    • Tip: Nedávajte ich všetky naraz, lebo je to priveľa, rozdeľte si to.
  • Po cca pol minúte ich opatrne premiešame, aby sa odlepili od dna.
  • Keď guľky vyplávajú na hladinu, necháme ich povariť ešte asi 3 minúty.
  • Sitkom ich povyberáme, trochu prepláchneme v studenej vode a preložíme do maslom vymasteného pekáča alebo misy.

Servírovanie

Ak chcete, môžete uvarené guľky dávať hneď do strúhanky alebo maku, aby sa posýpka pekne nalepila na guľky. Posypať ich môžete čím len chcete – makom, orechmi, škoricou.

Ja ich mám jednoznačne najradšej s opraženou strúhankou, s práškovým cukrom a poriadne poliate roztopeným maslom. Odporúčam však vyskúšať aj kombináciu s kyslou smotanou a vanilkovým cukrom.

Tip od Mariána: Do strúhanky je dobré pridať trochu škorice a slivky posypať škoricovým cukrom. Kombinácia slivky a škorica je jednoducho skvelá.

Prezraďte nám, aké tradičné jedlo máte radi vy? Nechajte nám komentár pod príspevkom, budeme sa tešiť.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *