Načítava sa

Hľadané slovo alebo výraz

Recept Muža v zástere: Obrátený broskyňový koláč

Zdieľať

Väčšina ovocných koláčov má podobný postup. Spravíme si cesto, na neho navrstvíme ovocie a môžeme, nemusíme doplniť posýpkou alebo nejakou polevou. Čo však v prípade, ak zameníme poradie? To už sme pri tzv. obrátených koláčoch, ktoré sa tešia veľkej obľube. Viete si ich pripraviť v akejkoľvek kombinácii podľa sezónneho ovocia. Keďže máme aktuálne sezónu broskýň, Majo alias Muž v zástere to naplno využil. Pripravil recept na obrátený broskyňový koláč. Ak aktuálne zavárate alebo inak spracúvate broskyne, tak si z nich troška odložte a pripravte si s nami tento vynikajúci koláč.

obrátený broskyňový koláč

Recept

(na cca 27 cm okrúhly pekáč, nie tortovú formu s odnímateľným dnom):

Cesto:

  • 4 vajcia
  • 70 g kryštálového cukru
  • 200 ml mlieka
  • 200 ml oleja
  • 300 g hladkej múky
  • 1 kypriaci prášok do pečiva
  • štipka soli

Na dno pekáča:

  • 4 veľké broskyne
  • 150 g kryštálového cukru (môžete použiť aj polovicu kokosového cukru)
  • 70 g masla

Vyskúšajte aj tento recept:

Recept Muža v zástere: Čokoládová bublanina s marhuľami

Postup:

broskyňový obrátený koláč

Foto: Marián Myjavec

  • Na dno pekáča nalejeme roztopené maslo, rovnomerne naň vysypeme cukor a poukladáme tenké mesiačiky broskýň.
    • Tip od Maja: Touto kombináciou vznikne na povrchu broskýň po upečení lahodný maslový karamel, ktorému sa nedá odolať.
  • Vajíčka s cukrom vyšľaháme do bielej peny.
  • Pridáme mlieko s olejom a chvíľu šľaháme.
  • Nakoniec ručne metličkou primiešame múku zmiešanú s práškom do pečiva.
  • Riedke cesto vylejeme na broskyne.
    • Tip od Maja: Tým, že koláč pečieme v obrátenom poradí, tak sa nám cesto nerozmočí od broskýň pri pečení.
  • Koláč pečieme vo vyhriatej rúre na 180°C na horný dolný ohrev cca 30 minút.
  • Prepečenie skontrolujeme špáradlom.
  • Upečený koláč necháme pár minút mierne vychladnúť a ešte teplý ho preklopíme na veľký tanier.

Robievate aj vy obrátené koláče? Pochváľte sa svojím tipom v komentároch, budeme sa tešiť!

 

Štítky

Mohlo by sa vám páčiť