Sú recepty, ktoré ma vracajú do detstva. Napríklad práve tento recept na strúhaný tvarohový koláč je jedným z nich. Kým ako malá som ho obľubovala so šálkou kakaa, dnes si k nemu rada vychutnám šálku kávy a spomínam, ako som z neho vyberala hrozienka :).
Na cesto budeme potrebovať:
400 g hladkej múky
250 g masla
150 g práškového cukru
1 vanilka
1/2 prášok do pečiva
1 žĺtok
3 lyžičky kakaa
Na tvarohovú plnku budeme potrebovať:
700 g tvarohu
200 g práškového cukru
1 vanilka
1 lyžička solamylu
3 žĺtky
sneh zo 4 bielok
môže, nemusí byť hrsť hrozienok alebo brusníc
Postup:
Ingrediencie na cesto spojíme v miske. Pracujeme s tuhším maslom, hoci hnetenie cesta ručne bude náročnejšie. Keď sa nám suroviny pekne spoja, môžeme pripravené cesto dať na chvíľu do chladničky (bude sa nám lepšie strúhať).
V ďalšej miske si pripravíme tvarohovú plnku. Tvaroh zmiešame so žĺtkami, práškovým aj vanilkovým cukrom a prisypeme solamyl. Premiešame. Zvlášť vymiešame sneh z bielok a len jemne primiešame k tvarohovej zmesi. Do tvarohovej zmesi môžete pridať ešte za hrsť hrozienok alebo sušených brusníc.
Pripravené cesto vyberieme z chladničky a rozdelíme ho na dve polovice. Na plech si dáme papier na pečenie, na ktorý nastrúhame na veľkom strúhadle prvú polovicu cesta.
Na cesto rozotrieme pripravenú tvarohovú plnku.
Na vrstvu plnky nastrúhame druhú polovicu cesta a dáme piecť na 180° približne 30-40 minút.
Dobrú chuť!
Recept na strúhaný tvarohový koláč vo fit verzii nájdete tu.