Načítava sa

Type to search

Recept Muža v zástere: Mrkvová roláda s tvarohovou plnkou

Viera Horňáková
Zdieľať

Veľkonočné pečenie patrí k jedným z príprav na veľkonočné sviatky. Ak ešte stále premýšľate nad tým, čo pripraviť na veľkonočný slávnostný stôl ako dezert, už nemusíte. Počas dnešného live vysielania s Majom alias Mužom v zástere sme chystali výbornú mrkvovú roládu s tvarohovým krémom. Jednoduchý recept, ktorý osloví každého labužníka. Ak by ste už predsa len mali napečené, tak si tento recept určite odložte nabudúce a vyskúšajte ho pripraviť. Jemnosť tvarohu, šťavnatosť mrkvy a sviežosť citróna je fantastickou kombináciou, ktorá milo prekvapí na dezertnom tanieri.  

Ingrediencie na mrkvovú roládu s krémom:

Cesto:

  • 400 g mrkvy
  • 5 vajec
  • 150 g práškového cukru
  • 150 g hladkej múky
  • 60 g oleja
  • 1 čl škorice (tú nezabudnite, spraví tam zázraky)
  • šťava z 1 citróna
  • štipka soli

Plnka:

  • 500 g jemného tučného tvarohu
  • 250 ml smotany na šľahanie
  • 2 PL práškového cukru
  • kôra z 1 citróna
  • jahody

Poleva:

  • 200 g práškového cukru
  • 40 g citrónovej šťavy
  • 2 čl kukuričného škrobu

Postup:

roláda

Foto: z archívu Mariána alias Muža v zástere

Cesto:

  • Najemno postrúhanú mrkvu pokvapkáme šťavou z citróna a necháme asi 10 minút postáť.
  • Vajíčka s cukrom vyšľaháme do bielej hustej peny.
  • Pomocou plochého nástavca primiešame na nízkych otáčkach múku s olejom, škoricou a soľou.
  • Nakoniec ručne primiešame mrkvu.
  • Cesto rovnomerne vylejeme na papierom vystlaný plech (30×40 cm).
  • Dáme piecť do vyhriatej rúry na 180 °C na horný dolný ohrev cca 15-20 minút.
  • Upečené teplé cesto spolu s papierom prenesieme na čistú utierku a spolu s ňou ho zrolujeme, aby bola utierka medzi cestom.

Plnka:

  • Šľahačku vyšľaháme do polotuha.
  • Pridáme tvaroh, cukor a citrónovú kôru.
  • Vyšľaháme do tuhého krému.

Ďalej pokračujeme v príprave takto:

  • Vychladnuté cesto rozrolujeme, odstránime papier na pečenie, rovnomerne natrieme plnkou a poukladáme na ňu v niekoľkých radoch na tenké plátky pokrájané jahody.
  • Roládu zrolujeme, zabalíme do papiera a fólie.
  • Dáme zachladiť najlepšie cez noc do chladničky.
  • Roládu polejeme polevou, dáme na pár minút stuhnúť a ozdobíme.
Tags:

Mohlo by sa vám páčiť