Veľkonočné pečenie patrí k jedným z príprav na veľkonočné sviatky. Ak ešte stále premýšľate nad tým, čo pripraviť na veľkonočný slávnostný stôl ako dezert, už nemusíte. Počas dnešného live vysielania s Majom alias Mužom v zástere sme chystali výbornú mrkvovú roládu s tvarohovým krémom. Jednoduchý recept, ktorý osloví každého labužníka. Ak by ste už predsa len mali napečené, tak si tento recept určite odložte nabudúce a vyskúšajte ho pripraviť. Jemnosť tvarohu, šťavnatosť mrkvy a sviežosť citróna je fantastickou kombináciou, ktorá milo prekvapí na dezertnom tanieri.
Ingrediencie na mrkvovú roládu s krémom:
Cesto:
400 g mrkvy
5 vajec
150 g práškového cukru
150 g hladkej múky
60 g oleja
1 čl škorice (tú nezabudnite, spraví tam zázraky)
šťava z 1 citróna
štipka soli
Plnka:
500 g jemného tučného tvarohu
250 ml smotany na šľahanie
2 PL práškového cukru
kôra z 1 citróna
jahody
Poleva:
200 g práškového cukru
40 g citrónovej šťavy
2 čl kukuričného škrobu
Postup:
Foto: z archívu Mariána alias Muža v zástere
Cesto:
Najemno postrúhanú mrkvu pokvapkáme šťavou z citróna a necháme asi 10 minút postáť.
Vajíčka s cukrom vyšľaháme do bielej hustej peny.
Pomocou plochého nástavca primiešame na nízkych otáčkach múku s olejom, škoricou a soľou.
Nakoniec ručne primiešame mrkvu.
Cesto rovnomerne vylejeme na papierom vystlaný plech (30×40 cm).
Dáme piecť do vyhriatej rúry na 180 °C na horný dolný ohrev cca 15-20 minút.
Upečené teplé cesto spolu s papierom prenesieme na čistú utierku a spolu s ňou ho zrolujeme, aby bola utierka medzi cestom.
Plnka:
Šľahačku vyšľaháme do polotuha.
Pridáme tvaroh, cukor a citrónovú kôru.
Vyšľaháme do tuhého krému.
Ďalej pokračujeme v príprave takto:
Vychladnuté cesto rozrolujeme, odstránime papier na pečenie, rovnomerne natrieme plnkou a poukladáme na ňu v niekoľkých radoch na tenké plátky pokrájané jahody.
Roládu zrolujeme, zabalíme do papiera a fólie.
Dáme zachladiť najlepšie cez noc do chladničky.
Roládu polejeme polevou, dáme na pár minút stuhnúť a ozdobíme.