Tiramisu je dezert, ktorý pripravujem pomerne často. Po tých rokoch som si ho prispôsobila podľa seba. Nepoužívam vajíčka ani amaretto či rum, ako je to v pôvodných receptoch. Postupne som si našla chute, ktoré vyhovujú nám doma. Dokonca, aby to bol dezert, ktorý môžu aj deti, vynašla som sa a vymyslela spôsob, ako na to. Toto je môj recept na tiramisu, ktoré môžu aj deti.
Na tiramisu budete potrebovať:
- dlhé piškóty (ideálne Savoiardi, ale môžu byť aj klasicky dostupné)
- 2x 400 ml kyslá smotana (používam tú z Lidlu veľkú 18% s červeným obalom)
- 2 balenia vanilkového cukru
- 1 balenie (250 g) jemného tvarohu (môžete použiť odtučnený, polotučný alebo plnotučný, ja som v recepte použila polotučný)
- banán (najlepšie, ak je už poriadne dozretý)
- Caro nápoj
- holandské kakao
Vyskúšajte aj ďalšie tipy na nepečené recepty:
Rýchle nepečené dezerty nielen na Valentína
Postup:
- Najprv si zalejeme do hrnčeka (200 ml) Caro nápoj. Používam 2 kávové lyžičky, zalejem, premiešam a nechám chladnúť.
- Do nádoby (použila som klasickú dózu na jedlo, inokedy používam jánsku misu) poukladáme dlhé piškóty jednu vedľa druhej.
- Pripravíme si krém. Do misy dáme smotany, tvaroh a dva balíky vanilkového cukru. Premiešam jemne, ručne, aby sa ingrediencie spojili.
- Vezmeme si silikónový štetec a prostredníctvom neho pokvapkáme Caro nápoj na pripravené piškóty.
- Keď už sú piškóty pokvapkané, rozotrieme polovicu pripraveného krému.
- Na krém poukladáme na kolieska nakrájaný banán.
- Pokračujeme s ďalšou vrstvou piškót, ktoré opäť pokvapkáme Caro nápojom (piškóty schválne nemáčam do nápoja, ale len poriadne pokvapkám, lebo nemáme ich radi premočené).
- Na pripravené piškóty vylejeme druhú polovicu krému a pekne rovnomerne ju rozotrieme po celej ploche, aby sme zakryli piškóty.
- Pripravený dezert odložíme do chladničky. Necháme postáť ideálne cez noc alebo pripravíme ráno a poobede môžeme podávať sladký dezert.
- Pred samotným podávaním ešte posypeme holandským kakaom. (Ja obľubujem, ak je tiramisu posypané kakaom poriadne nahusto. Deti to majú radšej posypané grankom).
Tip: Na jeseň, keď sa tie chute troška menia, zvyknem pridať do jednej časti krému zo smotany a tvarohu aj jedno balenie gaštanového pyré. Dodá to celému dezertu výbornú chuť.
Ideálny dezert na takéto letné dni, čo poviete?