Načítava sa

Type to search

Jemný perník ako pavučinka

ZuzanaC
Zdieľať

Hrnčekových receptov nikdy nie je dosť. Minule som vyskúšala tento recept od známej na hrnčekový perník a mala pravdu, bol mäkký ako pavučinka aj na druhý deň. Kombinácia čokolády, opražených mandlí, typického perníkového korenia a kyslejšieho džemu je stávka na istotu. Nesklame vás, či už čakáte návštevu alebo si chcete len tak v strede týždňa pripraviť sladký dezert.

Perník (recept):

  • 3 vajcia
  • 1 hrnček práškového cukru
  • 2 hrnčeky špaldovej hladkej múky
  • 1 lyžička sódy bikarbóny
  • 1 kypriaci prášok do perníka
  • 2 polievkové lyžice kakaa
  • 2 polievkové lyžice slivkového lekváru (alebo iného džemu)
  • 2 hrnčeky mlieka
  • 3/4 hrnčeka repkového oleja
  • čokoláda
  • smotana na šľahanie
  • mandle

Postup:

  • Najprv si vyšľaháme cukor s vajíčkami do peny. Potom pridáme kakao a lekvár.
  • Do cesta pridáme suché ingrediencie – múku zmiešanú s kypriacim práškom do perníka a sódou bikarbónou.
  • Prilejeme tekuté ingrediencie – vlažné mlieko a olej.
  • Premiešame, až kým sa ingrediencie nespoja.
  • Vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme približne 30 minút pri teplote 180°.
  • Upečený perník natrieme džemom, ideálne nejakým kyselkavým.
  • Rozpustíme si v šľahačkovej smotane kocky čokolády a polejeme vrch perníka.
  • Na panvici opražíme kúsky mandlí nasucho.
  • Nasypeme ich na polevu a necháme koláč vychladnúť.

Perník je mäkký ako pavučinka aj na druhý deň 🙂

Tip: Momentálne je sezóna cukiet. Ak ju máte k dispozícii, tak ju môžete využiť napríklad aj takto do koláča. Do cesta pridáte postrúhanú cuketu a váš perník bude vláčny a šťavnatý. Vrch môžete posypať orieškami alebo mrazom sušeným ovocím, ako v prípade receptu od @klaudi_rimka:

 

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa Klaudi Rimka 🍰 (@klaudi_rimka)

 

 

Tags:

Mohlo by sa vám páčiť