Hrnčekových receptov nikdy nie je dosť. Minule som vyskúšala tento recept od známej na hrnčekový perník a mala pravdu, bol mäkký ako pavučinka aj na druhý deň. Kombinácia čokolády, opražených mandlí, typického perníkového korenia a kyslejšieho džemu je stávka na istotu. Nesklame vás, či už čakáte návštevu alebo si chcete len tak v strede týždňa pripraviť sladký dezert.
Perník (recept):
- 3 vajcia
- 1 hrnček práškového cukru
- 2 hrnčeky špaldovej hladkej múky
- 1 lyžička sódy bikarbóny
- 1 kypriaci prášok do perníka
- 2 polievkové lyžice kakaa
- 2 polievkové lyžice slivkového lekváru (alebo iného džemu)
- 2 hrnčeky mlieka
- 3/4 hrnčeka repkového oleja
- čokoláda
- smotana na šľahanie
- mandle
Postup:
- Najprv si vyšľaháme cukor s vajíčkami do peny. Potom pridáme kakao a lekvár.
- Do cesta pridáme suché ingrediencie – múku zmiešanú s kypriacim práškom do perníka a sódou bikarbónou.
- Prilejeme tekuté ingrediencie – vlažné mlieko a olej.
- Premiešame, až kým sa ingrediencie nespoja.
- Vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme približne 30 minút pri teplote 180°.
- Upečený perník natrieme džemom, ideálne nejakým kyselkavým.
- Rozpustíme si v šľahačkovej smotane kocky čokolády a polejeme vrch perníka.
- Na panvici opražíme kúsky mandlí nasucho.
- Nasypeme ich na polevu a necháme koláč vychladnúť.
Perník je mäkký ako pavučinka aj na druhý deň 🙂
Tip: Momentálne je sezóna cukiet. Ak ju máte k dispozícii, tak ju môžete využiť napríklad aj takto do koláča. Do cesta pridáte postrúhanú cuketu a váš perník bude vláčny a šťavnatý. Vrch môžete posypať orieškami alebo mrazom sušeným ovocím, ako v prípade receptu od @klaudi_rimka: