Hľadáte recept na šťavnatý, rýchly a jednoduchý koláč? Už nemusíte. Vyskúšajte upiecť tento šťavnatý perník s jablkami, ktorý poteší vaše zmysly. Je vláčny a tieto jesenné dni sa hodí len tak k poobedňajšej kávičke alebo ako sladké pohostenie, ak vás prekvapí návšteva.
Foto: Viera Horňáková
Na prípravu perníka budete potrebovať:
200 g múky (hladká špaldová, ale môže byť aj klasická hladká alebo polohrubá múka)
50 g trstinového cukru
1 škoricový cukor
1 vajce
50 ml oleja
200 ml mlieka
½ balíčka kypriaceho prášku do perníka
1 PL kakaa
4 PL džemu (2 PL do cesta a 2 PL na potretie) – použila som marhuľový a na potretie ríbezľový džem
2 jablká
Na polevu:
50 ml šľahačková smotana
50 g kvalitnej horkej čokolády
Tip redakcie: Hrsť sušených hrozienok namočte v troške rumu a zamiešajte do cesta.
Postup:
Foto: Viera Horňáková
Do misky dáme múku, kypriaci prášok, trstinový aj škoricový cukor a vajíčko.
Prilejeme olej a pridáme kakao.
Po lyžiciach pridávame džem.
Prilejeme mlieko a vyšľaháme ručným šľahačom, aby sa nám ingrediencie spojili.
Na záver ešte postrúhame 2 jablká a zľahka premiešame. Aké jablká sa hodia na pečenie nájdete tu.
Do tortovej (okrúhlej formy s rozmerom 24 cm) vylejeme pripravené cesto.
Formu môžete vymastiť a posypať múkou alebo použiť papier na pečenie.
Pečieme pri 180° cca 30 minút.
Ešte teplý potrieme 2 lyžicami vybraného džemu a necháme vychladnúť.
Na vychladnutý perník si môžeme pripraviť čokoládovú polevu.
Prihrejeme 50 ml šľahačkovej smotany a necháme v nej rozpustiť čokoládu.
Môžeme poliať celý povrch perníka alebo len postriekať.
Kto chce, môže podávať aj so šľahačkou.
Foto: Viera Horňáková
Želáme vám príjemné maškrtenie počas jesenných dní 🙂