Kombinácia mak a višne sú skvelou dvojicou, výborne sa dopĺňajú. Ak vám drobné zrniečka maku v koláčoch nevadia, tak tento recept na makový koláč s višňami musíte určite vyskúšať! Cesto je vláčne a višne dodajú koláču sviežosť a jemnú kyselkavosť. My sme sa inšpirovali receptom podľa blogu Beautifood, len sme si troška upravili ingrediencie a výsledný koláč pri servírovaní doplnili dávkou domácej vyrobenej šľahačky a kúskami čokolády.
Na makový koláč s višňami budete potrebovať:
200 g mletého maku
200 g polohrubej múky
1 kypriaci prášok do pečiva
60 g práškového cukru
300 ml mlieka
50 ml oleja
1 vajce
citrónová kôra
400 ml kompótovej šťavy z višní
3 polievkové lyžice cukru
1 vanilkový puding
višne (približne 2 hrste)
horká čokoláda na postrúhanie
Postup:
Najprv si v mise spojíme suché suroviny na cesto – mak, múku, prášok do pečiva a práškový cukor.
Prilejeme mlieko, olej a pridáme vajíčko.
Postrúhame alebo ak máme hotovú, pridáme troška citrónovej kôry.
Vymiešame ručne cesto a vylejeme do tortovej formy vystlanej papierom na pečenie.
Pečieme 20 minút pri 180°.
Kým sa cesto pečie pripravíme si plnku.
Do kompótovej šťavy nasypeme pudingový prášok, cukor a varíme, kým sa neuvarí hustý puding. Odstavíme a necháme vychladnúť.
Do vychladnutého pudingu pridáme višne a premiešame.
Na vychladnuté cesto natrieme višňovú plnku.
Vrch posypeme postrúhanou horkou čokoládou a môžeme podávať.
Ponúkame vám tipy na recepty s makom, ktoré nájdete na našom webe.