Existujú koláče, ktoré patria medzi klasické. Podľa rodinných tradícií to môže byť v každej rodine iné, ale sme presvedčení, že u viacerých by sme na prvých miestach našli práve makový závin. Tradičný závin, či už s makom alebo orechmi nesmel kedysi chýbať na slávnostnom stole počas sviatkov alebo slávností. Dnes už existuje niekoľko rôznych receptov, ako si závin môžeme pripraviť. My vám v spolupráci s Majom prinášame jeden špeciálny.
Keďže počas novembra tvoríme spolu s Mužom v zástere špeciál o kváskovaní, pripravili sme si pre vás tip na niečo sladké, tradičné a zároveň špeciálne. Niekedy sa stačí pohrať troška s cestom a vznikne vám nielen chutný koláč, ale aj oku lahodiaca pochúťka.
Na Majov špeciálny makový závin budeme potrebovať:
210g Lievito Madre rozkvasu (70g LM:70g hladkej múky:70g vody)
60g mlieka
2 vajcia
100g vychladnutého roztopeného masla
100g práškového cukru
vanilkový cukor
kôra z citróna
Toto všetko spolu dobre vyšľaháme a primiesime:
220g hladkej múky
200g hladkej špaldovej múky
Ďalej postupujeme:
Miesime cca 15-20 minút, kým je cesto krásne vláčne a pružné.
Necháme kysnúť cca 8 hodín, kým cesto zdvojnásobí objem.