Načítava sa

Type to search

Recept podľa Muža v zástere: Pikantný bedľový guľáš

Viera Horňáková
Zdieľať
Po úspešnej prechádzke lesom si môžete domov priniesť okrem skvelého pocitu, že robíte niečo dobré pre svoje zdravie, aj hotové poklady – huby. Ak chcete ísť cielene na huby, dávame vám do pozornosti tento zaujímavý prehľad o aktuálnom výskyte húb na Slovensku. O tom, ako ich chutne a skvele spracovať čítajte ďalej tento článok, v ktorom sa dozviete nový recept od Mariána alias Muža v zástere a jeden jeho tip navyše na využitie húb v kuchyni a domácnosti.  
Huby sú vynikajúcou surovinou, ktorá sa dá rôznorodo využiť v kuchyni. Môžu byť hlavnou surovinou, napríklad v hubovej polievke alebo v hubovom rizote, ale takisto vyniknú aj v chutnej hubovej omáčke. Marián alias Muž v zástere si minulú jeseň priniesol z prechádzky lesom dva plné košíky bedlí, z ktorých okrem sušenia a vysmážania bedľových hlavičiek, využil na prípravu fantastického bedľového guľáša. A tu je recept. Nech sa páči, inšpirujte sa.

Ingrediencie – Pikantný bedľový guľáš:

bedľový guľáš

Foto: Muž v zástere

  • 8-12 bedľových hlavičiek (záleží podľa veľkosti)
  • 7 stredne veľkých zemiakov (1 nepokrájaný si odložíme na zahustenie)
  • 2 veľké cibule
  • 3 strúčiky cesnaku
  • zeleninový vývar (môže byť aj kurací alebo hovädzí)
  • konzerva sterilizovaných červených fazulí
  • 1 vrecko gulášového korenia
  • 3 čl mletej červenej papriky
  • chilli papričku podľa chuti
  • masť, olej
  • korenie, soľ, sušená a čerstvá petržlenová vňať

Postup – Pikantný bedľový guľáš:

  • Na masti a troška oleji si osmažíme na drobno nakrájanú cibuľu, pridáme cesnak a na kocky nakrájané bedle.
  • Chvíľku opražíme, prilejeme asi deci vody, pridáme gulášové korenie, papriku, na kocky nakrájané zemiaky a zalejeme vývarom asi 2 cm nad ingrediencie.
  • Varíme, pokým sú zemiaky takmer mäkké – približne 15 minút.
  • Pridáme na jemno nastrúhaný zemiak, konzervu fazuliek, chilli papričku, sušenú petržlenovú vňať, podľa chuti korenie a soľ.
  • Povaríme ešte pár minút, pokým zemiaky úplne zmäknú.
  • Ak chceme guláš hustejší, môžeme 2 naberačky šťavy rozmiešať s 1 PL solamylu (škrob) a chvíľu povariť.
  • Guláš servírujeme s čerstvou petržlenovou vňaťou, prípadne si pre väčšiu pikantnosť pridáme chilli.
  • Ideálne podávame s čerstvým kváskovým chlebíkom.

Tip navyše od Muža v zástere, ako môžeme bedle ešte spracovať:

  • Zo sušených bedľových nožičiek si môžete pripraviť hubové korenie. Ako na to? Bedľové nožičky treba nechať poriadne vysušiť. Potom ich pomelieme najemno v mixéri. Takéto korenie sa hodí do jedál, v ktorých chceme zvýrazniť hubovú chuť.

hubové korenie

  • Sušené klobúky bedlí môžete aj počas roka použiť do klasického guľáša.
  • Odporúčanie: Pri sušení bedľových nožičiek aj bedľových klobúkov používajte bobkový list na uskladnenie kvôli zamedzeniu škodcov.

Aby vám neunikol žiaden nový recept od Muža v zástere, sledujte ich v našej kategórii RECEPTY MUŽA V ZÁSTERE.

Tags:

7 komentárov

  1. Aleliomia 10. septembra 2021

    313346

    Odpovedať
  2. Arguedy 10. septembra 2021

    753125

    Odpovedať
  3. Arguedy 11. septembra 2021

    595231

    Odpovedať
  4. Arguedy 11. septembra 2021

    314248

    Odpovedať
  5. Griense 11. septembra 2021

    385736

    Odpovedať
  6. buy ivermectin for humans 11. septembra 2021

    193492

    Odpovedať

Zanechať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená. Povinné polia sú označené*

72 + = 77