Načítava sa

Type to search

Recept podľa Muža v zástere: Raňajkové žemle

Viera Horňáková
Zdieľať

Mnoho ľudí si na raňajky dáva pečivo so šunkou, syrom, zeleninou alebo vajíčkom. Väčšinou si pečivo zadovážime priamo v obchode a hotové už len dáme na stôl a doladíme podľa chuti s tým, čo máme radi. Skúšali ste však pripraviť si doma vlastné pečivo? Marián alias Muž v zástere si do tohto raňajkového špeciálu pripravil tip na raňajkové žemle. Piekol, skúšal, pátral a nakoniec sa mu podarili jeho vytúžené “McMuffins”.   

„Raňajkové žemle alebo “McMuffins” je tak iné a špecifické pečivo, že sa nedá k ničomu prirovnať. Tí, čo ho poznajú, mi musia dať za pravdu. Ale nakoniec sa podarilo a prekonalo to moje očakávanie. Sú veľmi mäkké vo vnútri a neopísateľne chrumkavé na povrchu,” hovorí Majo. A tu je jeho skvelý recept. Ak by ste chceli vyskúšať kváskovú verziu, recept na kváskové raňajkové žemle nájdete tu.

Suroviny na raňajkové žemle:

  • 100g vody
  • 220g mlieka
  • 250g hladkej múky 00
  • 200g hladkej špaldovej múky
  • 7g sušeného droždia
  • 1čl sódy bikarbóny
  • 2čl soli
  • detská krupica – tá je tu naozaj dôležitá

Postup:

  • Múku, droždie, sódu bikarbónu a soľ zmiešame.
  • Pridáme mlieko s vodou a vymiesime hladké cesto.
  • Cesto posypeme múkou a necháme vykysnúť cca 1 hodinu.
  • Ak máme čas, tak cesto znovu premiesime a necháme ešte raz vykysnúť.
  • Po vykysnutí cesto rozvaľkáme na krupicou posypanej doske na hrúbku asi 2 cm.
  • Vrch takisto posypeme krupicou.
  • Cesto vykrajujeme väčším okrúhlym vykrajovátkom alebo pohárom s priemerom 8-10cm.
  • Malo by nám vyjsť asi 8 kusov.
  • Vykrojené žemle preložíme na krupicou posypaný plech, prikryjeme utierkou a necháme kysnúť ešte pol hodinu.
  • Vykysnuté žemle opekáme na suchej veľkej panvici na slabom ohni, na indukcii na menej ako polovičnom stupni, asi 8 minút z jednej a potom 8 minút z druhej strany.
  • Panvicu môžeme prikryť pokrievkou. Potom sa čas môže skrátiť.
  • Žemle je potrebné pri pečení kontrolovať.
  • Po upečení rozkrojené žemličky plníme čím len chceme.

„Keďže sú raňajkové, ja ich najviac milujem s opraženou slaninkou, volským okom, plátkom syra a čerstvou zeleninou,” dodáva Majo.

Pečiete nejaké vlastné pečivo doma? Ak áno, aké? Napíšte nám do komentára.

Foto: archív M.M.

Tags:

Zanechať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená. Povinné polia sú označené*

2 + 7 =