Mnoho ľudí si na raňajky dáva pečivo so šunkou, syrom, zeleninou alebo vajíčkom. Väčšinou si pečivo zadovážime priamo v obchode a hotové už len dáme na stôl a doladíme podľa chuti s tým, čo máme radi. Skúšali ste však pripraviť si doma vlastné pečivo? Marián alias Muž v zástere si do tohto raňajkového špeciálu pripravil tip na raňajkové žemle. Piekol, skúšal, pátral a nakoniec sa mu podarili jeho vytúžené „McMuffins“.
„Raňajkové žemle alebo „McMuffins“ je tak iné a špecifické pečivo, že sa nedá k ničomu prirovnať. Tí, čo ho poznajú, mi musia dať za pravdu. Ale nakoniec sa podarilo a prekonalo to moje očakávanie. Sú veľmi mäkké vo vnútri a neopísateľne chrumkavé na povrchu,“ hovorí Majo. A tu je jeho skvelý recept. Ak by ste chceli vyskúšať kváskovú verziu, recept na kváskové raňajkové žemle nájdetetu.
Suroviny na raňajkové žemle:
100g vody
220g mlieka
250g hladkej múky 00
200g hladkej špaldovej múky
7g sušeného droždia
1čl sódy bikarbóny
2čl soli
detská krupica – tá je tu naozaj dôležitá
Postup:
Múku, droždie, sódu bikarbónu a soľ zmiešame.
Pridáme mlieko s vodou a vymiesime hladké cesto.
Cesto posypeme múkou a necháme vykysnúť cca 1 hodinu.
Ak máme čas, tak cesto znovu premiesime a necháme ešte raz vykysnúť.
Po vykysnutí cesto rozvaľkáme na krupicou posypanej doske na hrúbku asi 2 cm.
Vrch takisto posypeme krupicou.
Cesto vykrajujeme väčším okrúhlym vykrajovátkom alebo pohárom s priemerom 8-10cm.
Malo by nám vyjsť asi 8 kusov.
Vykrojené žemle preložíme na krupicou posypaný plech, prikryjeme utierkou a necháme kysnúť ešte pol hodinu.
Vykysnuté žemle opekáme na suchej veľkej panvici na slabom ohni, na indukcii na menej ako polovičnom stupni, asi 8 minút z jednej a potom 8 minút z druhej strany.
Panvicu môžeme prikryť pokrievkou. Potom sa čas môže skrátiť.
Žemle je potrebné pri pečení kontrolovať.
Po upečení rozkrojené žemličky plníme čím len chceme.
„Keďže sú raňajkové, ja ich najviac milujem s opraženou slaninkou, volským okom, plátkom syra a čerstvou zeleninou,“ dodáva Majo.
Pečiete nejaké vlastné pečivo doma? Ak áno, aké? Napíšte nám do komentára.