Načítava sa

Type to search

Rozlúčka s prázdninami vo veľkom štýle: Čokoládová torta na tanieri

Viera Horňáková
Zdieľať

Neviem si predstaviť lepší spôsob, ako sa rozlúčiť s prázdninami. Sladkou bodkou na záver letných dní môže byť aj skvelá čokoládová torta na tanieri. Využite ovocie, ktoré máte. Ideálny je mix čučoriedok, malín, černíc či ríbezlí. Je to už na vás, čo máte radi a čo preferujete.

Čokoládová torta

Budete potrebovať:

Korpus:

  • 4 vajíčka
  • 4 PL cukru (ja som použila trstinový)
  • 4 PL kakaa
  • 1/2 prášku do pečiva

Staré mamy dobre poznajú tento overený recept na tortový korpus, ktorého tajomstvo tkvie v tom, že koľko vajec, toľko lyžíc múky (v tomto prípade kakaa) a cukru treba použiť.

Čokoládový krém:

  • 200 ml šľahačkovej smotany
  • 200 g horkej čokolády
  • 125 g mascarpone

Smotanový krém:

  • 250 ml šľahačkovej smotany
  • 125 g mascarpon
  • 1 vanilkový cukor / práškový cukor podľa chuti na sladké 🙂

Čokoládová poleva:

  • 60 g horkej čokolády
  • 50 ml šľahačkovej smotany

Postup

Čokoládová torta

Korpus

  • Vyšľaháme si zvlášť bielka a zvlášť žĺtky s cukrom. Pridáme preosiate kakao s kypriacim práškom do pečiva a len zľahka premiešame.
  • Vylejeme do okrúhlej tortovej formy vystlanej papierom na pečenie. Použila som klasickú tortovú formu s priemerom 24 cm. Papier som nechala aj po okrajoch. Ak chcete okraje môžete vymastiť a posypať múkou.
  • Pečieme pri 180° približne 30 – 40 minút.
  • Vychladený korpus môžete orezať alebo zarovnať.

Ďalej si pripravíme krémy.

Čokoládový krém:

  • Zohrejeme smotanu na šľahanie a keď nám začne vrieť, stiahneme z ohňa a zalejeme ňou pripravenú čokoládu.
  • Premiešame, kým sa čokoláda v smotane rozpustí. Hmotu necháme vychladnúť.
  • Pred plnením torty, čokoládovú hmotu krátko šľaháme s mascarpone, čím nám vznikne čokoládový krém.

Smotanový krém:

  • Šľahačkovú smotanu vyšľaháme do tuha.
  • Mascarpone s vanilkovým cukrom vyšľaháme zvlášť.
  • Vyšľahanú smotanu jemne primiešame k mascarpone s cukrom. Vznikne nám smotanový krém.

Čokoládová poleva:

  • V horúcej smotane rozpustíme čokoládu a necháme troška vychladnúť.
  • Polevu použijeme na vrch pripravovanej torty.

Vychladený korpus si pripravíme na podnos, na ktorom budeme tortu podávať. Natrieme ho džemom (ja som použila malinový džem). Pokračujeme s čokoládovým krémom, na ktorý poukladáme zopár malín alebo čučoriedok či černíc. Na to nanesieme smotanový krém. Aby sa mi krém lepšie nanášal, použila som zdobiace vrecko. Úplne na vrch dáme polevu. Môžete ju rozotrieť po celom vrchu torty alebo ňou len povrch nerovnomerne poliať. Na vrch ešte dáme ovocie.

Vychutnajte si sladké chvíle so svojimi blízkymi!

 

Tags: